Skip links
Δύο ανδρικά χέρια κρατούν ένα γραφικό σχέδιο του εντέρου και δίπλα το κουτί του Lunqa.

Όταν η Έξαρση του Φλεγμονώδους Εντέρου Επιστρέφει. Πώς μπορεί να βοηθήσει το Lunqa;

Ζώντας κάποιος με τη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου, είναι μάλλον εξοικειωμένος με τη χρόνια φύση του προβλήματος. Παρόλα αυτά όταν έρχεται η περίοδος έξαρσης της νόσου (Crohn ή Ελκώδους Κολίτιδας), δεν παύει να δυσκολεύεται η καθημερινότητα του. Όπως και με άλλες χρόνιες παθήσεις, η περίοδος που η πάθηση είναι ανενεργή (σε ύφεση), μπορεί να ακολουθηθεί από την υποτροπή της νόσου και την εκδήλωση των επώδυνων συμπτωμάτων.

Η φαρμακευτική αγωγή που έχει επιλέξει ο γιατρός σας αν και δεν θεραπεύει την πάθηση,  σκοπεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια ύφεσης της Φλεγμονώδους νόσου του Εντέρου. Ακόμα όμως και όταν τα συμπτώματα επιστρέφουν, υπάρχουν φαρμακευτικά μέσα που βοηθούν τους ασθενείς. Αν συνυπολογίσουμε και διάφορους προσωπικούς για τον κάθε ασθενή τρόπους προσέγγισης, τότε μάλλον μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της πάθησης

Υποστηρίζοντας τον Εαυτό σας τις Δύσκολες Ημέρες της Έξαρσης

Παρά τις ρεαλιστικές δυσκολίες, είναι σημαντικό στην περίοδο έξαρσης να παραμείνετε ψύχραιμοι ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός γνωρίζει πως να σας καθοδηγήσει με τον πιο κατάλληλο για εσάς τρόπο ώστε να ξεπεράσετε ακόμα μια κρίση της νόσου Crohn, ή της Ελκώδους Κολίτιδας. Αλλά και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του. Η αποφυγή του καπνίσματος, ειδικά στη νόσο Crohn, και οι εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες, μάλλον σας είναι ήδη αρκετά γνωστές συμβουλές. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

  • Επικοινωνήστε το πρόβλημα. Μπορεί να μην σας είναι εύκολο να μοιραστείτε την εμπειρία σας, όμως η επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα ή και κάποιον ειδικό μπορεί να βοηθήσει θετικά την ψυχολογία σας. Η απομόνωση δεν είναι λύση, αλλά αντίθετα μάλλον θα σας επιβαρύνει. 
  • Η γνωριμία και επικοινωνία με άλλους ασθενείς μπορεί να σας δώσει έμπνευση και δύναμη να συνεχίσετε τον προσωπικό σας αγώνα. Βρείτε πληροφορίες από συλλόγους ασθενών με Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου, προσωπικά ιστολόγια (blogs) και συνεντεύξεις τους. 
  • Ανακαλύψτε δραστηριότητες που σας κρατούν σωματικά ενεργούς. Η φυσική άσκηση, ακόμα και ένας μικρός περίπατος, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και δε σας επιτρέπουν ιδιαίτερες μετακινήσεις, βρείτε τρόπους να παραμείνετε ενεργοποιημένοι ακόμα και μέσα στο σπίτι.
  • Φροντίστε την ψυχική σας υγεία. Ο φόβος και το στρες για μια ενδεχόμενη έξαρση αποτελεί έναν από τους παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν τελικά την κρίση της Φλεγμονώδης Νόσου του Εντέρου. Επομένως, είναι σημαντικό ακόμα και στην εκδήλωση των συμπτωμάτων να παραμείνετε ψύχραιμοι.
  • Μην ζορίζετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα που κάνετε στην περίοδο ύφεσης. Πείτε όχι σε αυτά που αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε. 
  • Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε περισσότερο.

Lunqa: Συμπληρώνει τη Διαχείριση της Φλεγμονώδης Νόσου του Εντέρου 

Το Lunqa είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα που μπορεί να βοηθήσει πολύπλευρα τον ασθενή με χρόνιες φλεγμονές, όπως η Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου (Νόσος Crohn, Ελκώδης Κολίτιδα). Βασίζεται στις φυσικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις των φλαβονοειδών Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Απιγενίνη. Όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, πρόκειται για ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αναστολή κρίσιμων οδών της φλεγμονής της νόσου. Λαμβάνοντας υπόψη και τις αγχολυτικές δράσεις, τα συστατικά του Lunqa αναμένεται να βοηθήσουν πολύπλευρα τον ασθενή: τόσο στη διαχείριση της φλεγμονής αλλά και στην βελτίωση της ψυχοσωματικής του κατάστασης. Μάθετε περισσότερα εδώ: Τα φλαβονοειδή του Lunqa στη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου

Πηγές

  1. Martin TD, Chan SS, Hart AR. Environmental factors in the relapse and recurrence of inflammatory bowel disease: a review of the literature. Dig Dis Sci. 2015 May;60(5):1396-405. doi: 10.1007/s10620-014-3437-3. 
  2. Rozich JJ, Holmer A, Singh S. Effect of Lifestyle Factors on Outcomes in Patients With Inflammatory Bowel Diseases. Am J Gastroenterol. 2020 Jun;115(6):832-840. doi: 10.14309/ajg.0000000000000608.
  3. Ananthakrishnan AN, Kaplan GG, Bernstein CN, Burke KE, Lochhead PJ, Sasson AN, Agrawal M, Tiong JHT, Steinberg J, Kruis W, Steinwurz F, Ahuja V, Ng SC, Rubin DT, Colombel JF, Gearry R; International Organization for Study of Inflammatory Bowel Diseases. Lifestyle, behaviour, and environmental modification for the management of patients with inflammatory bowel diseases: an International Organization for Study of Inflammatory Bowel Diseases consensus. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2022 Jul;7(7):666-678. doi: 10.1016/S2468-1253(22)00021-8.