Το Lunqa στη διαχείριση Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων
Οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην κατανόηση, και κατ’επέκταση θεραπεία, των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η παθογένεια αυτών των παθήσεων, οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να ταυτοποιήσουν τον κοινό παρονομαστή τους: τη χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Οι ερευνητές, αναζητώντας αποτελεσματικές και ασφαλείς προσεγγίσεις, έχουν στρέψει την προσοχή τους στη μελέτη των φλαβονοειδών. Χάρη στις ευεργετικές δράσεις των φλαβονοειδών στο νευρικό σύστημα, αλλά και στο πολύ καλό προφίλ ασφάλειάς που εμφανίζουν, αποτελούν πολλά υποσχόμενες ουσίες στη διαχείριση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Το Lunqa είναι ένα καινοτόμο διατροφικό συμπλήρωμα που βασίζεται στις έντονες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φλαβονοειδών Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Απιγενίνη. Φυσικές ουσίες χαρακτηρίζονται που και ως νευροπροστατευτικές, καθώς όπως δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία, μπορούν να ασκήσουν αυτές τις ωφέλιμες δράσεις τους και στο ΚΝΣ.(1,2)
Η Χρόνια Φλεγμονή στο ΚΝΣ & ο ρόλος των Φλαβονοειδών
Χαρακτηριστικό στοιχείο στην νευροφλεγμονή είναι η παρατεταμένη ενεργοποίηση των κυττάρων του ΚΝΣ, τα λεγόμενα μικρογλοιακά. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη παραγωγή των βλαβερών για τους νευρώνες φλεγμονωδών παραγόντων, όπως οι κυτοκίνες (IL-1b, TNF-a) και το νιτρικό οξείδιο (NO). Ακόμα, λόγω και της διαταραγμένης λειτουργίας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, εισέρχονται στο ΚΝΣ περαιτέρω κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος φλεγμονής. Σημαντικό είναι και το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή των τοξικών ελεύθερων ριζών.(1,2)
Τα φλαβονοειδή Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Απιγενίνη, που βρίσκουμε στο Lunqa, εμφανίζουν πλειοτροπική δράση ενάντια σε αυτούς τους μηχανισμούς παθογένειας των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Συμβάλλουν στην αναστολή της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, αλλά και στην επιβίωση των νευρικών κυττάρων.(1-10)
Ας μελετήσουμε τις ευεργετικές δράσεις των φλαβονοειδών του Lunqa σε δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα νευροεκφυλιστικών παθήσεων, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον.
Νόσος Αλτσχάιμερ
Τα φυσικά φλαβονοειδή του Lunqa, μπορούν να συμβάλλουν στην αναστολή της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες που εκδηλώνεται στη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και στην αναστολή της τοξικότητας των συσσωμάτων Aβ και της Τau πρωτεΐνης.
- Η Λουτεολίνη με την αντιφλεγμονώδη της δράση, συμβάλλει στην αναστολή υπερ-ενεργοποίησης των μικρογλοιακών κυττάρων και αστροκυττάρων, και στην αναστολή φλεγμονωδών παραγόντων TNF-α and IL-1β, IL-6. Επίσης, βοηθάει στην ενίσχυση των ενδογενών αντιοξειδωτικών μηχανισμών (αύξηση των SOD and GPx). Η Λουτεολίνη φαίνεται ότι ασκεί τη νευροπροστατευτική της δράση στη νόσο Αλτσχάιμερ, μέσω αναστολής της νευροτοξικότητας του Aβ αμυλοειδούς.(3-5)
- Η Κουερσετίνη έχει έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα, καθώς φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση του οξειδωτικού στρες (μείωση AchE) στο νευρικό σύστημα, στη μείωση της κυτταροτοξικότητας, αλλά και οξείδωσης των πρωτεϊνών και λιπιδίων. Παράλληλα, συμβάλλει και αυτή στην αναστολή υπερ-ενεργοποίησης των μικρογλοιακών κυττάρων και των αστροκυττάρων. Η Κουερσετίνη φαίνεται ακόμα ότι προστατεύει τους νευρώνες, μέσω αναστολής της συσσωμάτωσης του Aβ, και της φωσφορυλίωσης της Tau πρωτεΐνης.(6-7)
- Η Απιγενίνη, εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και συμβάλλει στην μείωση του επαγόμενου από φλεγμονή νιτρικού οξειδίου. Επίσης, δείχνει να έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες, μέσω αναστολής της συσσωμάτωσης του Aβ, και αύξησης του νευροτροφικού παράγοντα BDNF.(8,9)
Νόσος Πάρκινσον
Τα φλαβονοειδή που βρίσκουμε στο Lunqa, μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία των ντοπαμινεργικών νευρώνων, και κατ’επέκταση στην αύξηση ντοπαμίνης. Συμβάλλουν στην αναστολή της νευροφλεγμονής, ενώ αυξάνουν και τους ενδογενείς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς.
- Η Λουτεολίνη, συμβάλλει στην αναστολή των μεσολαβητών της νευροφλεγμονής, όπως οι κυτοκίνες (TNF-α, IL-1β, ΙL-6), και αναστολή της υπερ-ενεργοποίησης των ανοσοποιητικών κυττάρων του εγκεφάλου. Επιπλέον, έχει νευροπροστατευτική δράση, μέσω μείωσης του οξειδωτικού στρες, αλλά και επάγοντας τον νευροτροφικό παράγοντα BDNF.(3,4)
- Η Κουερσετίνη, μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση εκφυλισμού των ντοπαμινεργικών νευρώνων. Έτσι δείχνει ότι βοηθάει στην αύξηση της ντοπαμίνης, συμβάλλοντας στη μείωση των γνωστικών διαταραχών. Έχει ανασταλτική δράση στη νευροφλεγμονή: μέσω αναστολής της σύνθεσης νιτρικού οξειδίου (iNOS), και της υπερέκφρασης προφλεγμονωδών ουσιών IL-1ß, COX-2 and TNF-α.(6,7)
- Η Απιγενίνη, εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις, μειώνοντας μεσολαβητές της νευροφλεγμονής (όπως οι TNF- α, IL-6 and του ενζύμου iNOS) και αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά ένζυμα (όπως SOD, GPx, CAT). Η Απιγενίνη φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, και στη μείωση των κινητικών διαταραχών. Επίσης, εμφανίζει νευροπροστατευτική δράση στη νόσο Πάρκινσον, μέσω αναστολής της μείωσης νευροτροφικών παραγόντων (BDNF, GDNF). Δείχνει ότι εμπλέκεται και στην αύξηση του ενζύμου ΤΗ, που καταλύει την μετατροπή της τυροσίνης σε ντοπαμίνη (L-DOPA).(8,10)
Lunqa: Ολιστικές & Νευροπροστατευτικές Δράσεις των Φλαβονοειδών
Η χρόνια φλεγμονή στο ΚΝΣ μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά σοβαρές βλάβες των νευρικών κυττάρων, και αποτελεί κοινό παρονομαστή σε διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Εφόσον οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν είναι μέχρι σήμερα θεραπευτικές, οι σύγχρονοι επιστήμονες αναζητούν συμπληρωματικές, και ταυτόχρονα ασφαλείς, προσεγγίσεις.
Τα φλαβονοειδή που περιέχει το Lunqa εκδηλώνουν έντονες φαρμακολογικές ιδιότητες, με πλέον χαρακτηριστικές τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους δράσεις. Οι νευροπροστατευτικές ιδιότητες που εμφανίζουν καθιστούν την Λουτεολίνη, την Κουερσετίνη και την Απιγενίνη, πολύτιμους συμμάχους στη διαχείριση των νευρολογικών νόσων που χαρακτηρίζονται από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
Πηγές
- Spencer JP, Vafeiadou K, Williams RJ, Vauzour D. Neuroinflammation: modulation by flavonoids and mechanisms of action. Mol Aspects Med. 2012 Feb;33(1):83-97. doi: 10.1016/j.mam.2011.10.016.
- Solanki I, Parihar P, Mansuri ML, Parihar MS. Flavonoid-based therapies in the early management of neurodegenerative diseases. Adv Nutr. 2015 Jan 15;6(1):64-72. doi: 10.3945/an.114.007500.
- Nabavi SF, Braidy N, Gortzi O, Sobarzo-Sanchez E, Daglia M, Skalicka-Woźniak K, Nabavi SM. Luteolin as an anti-inflammatory and neuroprotective agent: A brief review. Brain Res Bull. 2015 Oct;119(Pt A):1-11. doi: 10.1016/j.brainresbull.2015.09.002.
- Yao ZH, Yao XL, Zhang Y, Zhang SF, Hu JC. Luteolin Could Improve Cognitive Dysfunction by Inhibiting Neuroinflammation. Neurochem Res. 2018 Apr;43(4):806-820. doi: 10.1007/s11064-018-2482-2.
- Kempuraj D, Thangavel R, Kempuraj DD, Ahmed ME, Selvakumar GP, Raikwar SP, Zaheer SA, Iyer SS, Govindarajan R, Chandrasekaran PN, Zaheer A. Neuroprotective effects of flavone luteolin in neuroinflammation and neurotrauma. Biofactors. 2021 Mar;47(2):190-197. doi: 10.1002/biof.1687.
- Costa LG, Garrick JM, Roquè PJ, Pellacani C. Mechanisms of Neuroprotection by Quercetin: Counteracting Oxidative Stress and More. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:2986796. doi: 10.1155/2016/2986796.
- Grewal AK, Singh TG, Sharma D, Sharma V, Singh M, Rahman MH, Najda A, Walasek-Janusz M, Kamel M, Albadrani GM, Akhtar MF, Saleem A, Abdel-Daim MM. Mechanistic insights and perspectives involved in neuroprotective action of quercetin. Biomed Pharmacother. 2021 Aug;140:111729. doi: 10.1016/j.biopha.2021.111729.
- Nabavi SF, Khan H, D’onofrio G, Šamec D, Shirooie S, Dehpour AR, Argüelles S, Habtemariam S, Sobarzo-Sanchez E. Apigenin as neuroprotective agent: Of mice and men. Pharmacol Res. 2018 Feb;128:359-365. doi: 10.1016/j.phrs.2017.10.008.
- Dourado NS, Souza CDS, de Almeida MMA, Bispo da Silva A, Dos Santos BL, Silva VDA, De Assis AM, da Silva JS, Souza DO, Costa MFD, Butt AM, Costa SL. Neuroimmunomodulatory and Neuroprotective Effects of the Flavonoid Apigenin in in vitro Models of Neuroinflammation Associated With Alzheimer’s Disease. Front Aging Neurosci. 2020 May 15;12:119. doi: 10.3389/fnagi.2020.00119.
- Anusha C, Sumathi T, Joseph LD. Protective role of apigenin on rotenone induced rat model of Parkinson’s disease: Suppression of neuroinflammation and oxidative stress mediated apoptosis. Chem Biol Interact. 2017 May 1;269:67-79. doi: 10.1016/j.cbi.2017.03.016.