Skip links
parkinsons lifestyle choices - Νόσος Πάρκινσον και Καθημερινές Συνήθειες που μπορούν να Βοηθήσουν - Whisper

Νόσος Πάρκινσον και Καθημερινές Συνήθειες που μπορούν να Βοηθήσουν

Αν και μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτή η πλήρης αναστροφή της νόσου Πάρκινσον, υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που φαίνεται να βοηθούν. Καθώς πρόκειται για πάθηση που εξελίσσεται προοδευτικά, τα συμπτώματα έχουν σημαντικό πρακτικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ατόμου αλλά και του περιβάλλοντός του. Δεδομένης της απουσίας θεραπείας, η διαχείριση του τρόπου ζωής αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε ορισμένους από τους παράγοντες που σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται ότι συμβάλλουν μέχρι ένα βαθμό στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων αλλά και της ίδιας της νόσου του Πάρκινσον. 

Φυσικά, η διαδρομή κάθε ατόμου με νόσο του Πάρκινσον είναι μοναδική.  Επομένως, οι παρακάτω πληροφορίες είναι γενικευμένες και ο τρόπος ζωής θα πρέπει να εξατομικεύεται από τους επαγγελματίες υγείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και το στάδιο της νόσου.

  • Ενημέρωση: η διάγνωση με μια νευροεκφυλιστική πάθηση, όπως η νόσος Πάρκινσον, μπορεί να επιφέρει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση. Η γνώση όμως για την πάθηση και τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν,  μπορεί να γίνει πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη διαχείριση. Έτσι, είναι εξαιρετικά κρίσιμο, να πάρει κανείς την πιο κατάλληλη και λεπτομερή ενημέρωση από τους επιστήμονες υγείας. Αλλά και η προσωπική αναζήτηση ενημέρωσης από έγκυρες πηγές (όπως για παράδειγμα οι σύλλογοι πασχόντων) ενδείκνυται σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων. 
  • Σωματική Δραστηριότητα: όπως δείχνουν οι έρευνες το να μείνει κάποιος ενεργός, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της νόσου Πάρκινσον, μπορεί βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα η γιόγκα, το Tai-Chi, και ο χορός μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα στη βελτίωση των κινητικών συμπτωμάτων, την αστάθεια στάσης και τη λειτουργική κινητικότητα σε άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο PD. Ωφέλιμη μπορεί να είναι και η αερόβια αλλά και η γυμναστική με αντιστάσεις.
  • Διατροφικές συνήθειες: Κύριο ρόλο φαίνεται να έχει η επίδραση των τροφίμων στο οξειδωτικό στρες των κυττάρων. Η αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες που προκαλούν εμπλέκεται στις αιτίες εκδήλωσης και εξέλιξης της πάθησης. 

Τα γαλακτοκομικά αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων που φαίνεται να επιδρούν επιβαρυντικά. Αν και δεν έχει εξακριβωθεί ο λόγος, φαίνεται ότι η υψηλή κατανάλωση τους μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος, ενός αντιοξειδωτικού παράγοντα. 

Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (όπως φρούτα και λαχανικά) δείχνει να δρα ευεργετικά εν μέρει λόγω της περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες

  • Διαχείριση του Στρες: το στρες αποτελεί κατεξοχήν παράγοντα επιβάρυνσης σε όλες τις χρόνιες παθήσεις. Είναι εύλογο μια χρόνια νόσος που δυσχεραίνει την ποιότητα της ζωής, όπως και στην περίπτωση του Πάρκινσον, να επιφέρει άγχος και διαταραχές διάθεσης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι σημαντική η διαχείριση του στρες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.. Η σωματική δραστηριότητα, η μουσικοθεραπεία, η επικοινωνία με τους συνανθρώπους αλλά και επιστήμονες ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη.

Το να διαχειριστεί κανείς τη σωματική, πνευματική, και ψυχολογική επιβάρυνση μιας νευροεκφυλιστικής πάθησης, όπως η νόσος Πάρκινσον, δεν είναι σίγουρα εύκολο. Όμως η επιστήμη μας δίνει συνεχώς νέα δεδομένα για τους φυσικούς τρόπους προσέγγισης που περιλαμβάνουν καθημερινές απλές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη βελτίωση των συμπτωμάτων όσο και στην εξέλιξη της νόσου

Lunqa: Συμπληρώνει Φυσικά τη Διαχείριση της Νόσου Πάρκινσον

Το Lunqa είναι ένα πρωτοποριακό διατροφικό συμπλήρωμα με φυσικά συστατικά: Λουτεολίνη, Κουερσετίνη και Χαμομήλι με Απιγενίνη. Πρόκειται για φλαβονοειδή που έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές τους ιδιότητες. Δράσεις που μεταξύ άλλων μπορούν να δράσουν προστατευτικά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Για αυτό οι επιστήμονες τις χαρακτηρίζουν ευεργετικές και εναντίον των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Στην περίπτωση της νόσου Πάρκινσον, φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλλουν ποικιλοτρόπως τόσο στην πρόληψη αλλά και στην αναστολή εξέλιξης της πάθησης. Διαβάστε περισσότερα

Πηγές

  1. Paul KC, Chuang YH, Shih IF, Keener A, Bordelon Y, Bronstein JM, Ritz B. The association between lifestyle factors and Parkinson’s disease progression and mortality. Mov Disord. 2019 Jan;34(1):58-66. doi: 10.1002/mds.27577. 
  2. Lister T. Nutrition and Lifestyle Interventions for Managing Parkinson’s Disease: A Narrative Review. J Mov Disord. 2020 May;13(2):97-104. doi: 10.14802/jmd.20006. 
  3. Seidl SE, Santiago JA, Bilyk H, Potashkin JA. The emerging role of nutrition in Parkinson’s disease. Front Aging Neurosci. 2014 Mar 7;6:36. doi: 10.3389/fnagi.2014.00036. 
  4. Nag N, Jelinek GA. A Narrative Review of Lifestyle Factors Associated with Parkinson’s Disease Risk and Progression. Neurodegener Dis. 2019;19(2):51-59. doi: 10.1159/000502292.