Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: 5 Παράγοντες Έξαρσης που μπορούν να Προληφθούν
Το πέρασμα από την ύφεση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας στην έξαρση, είναι πιθανό να προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανασφάλεια. Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές δεν αποτελούν θεραπεία της πάθησης, αλλά στοχεύουν στην όσο το δυνατόν πιο μακροπρόθεσμη αναστολή της φλεγμονής. Έτσι, όταν επανέρχεται η κρίση απαιτείται επαναξιολόγηση και επαναπροσαρμογή της αγωγής από τον γιατρό. Διαδικασία που, εκτός των επώδυνων συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, φορτίζει ιδιαίτερα και σε συναισθηματικό επίπεδο το άτομο που ταλαιπωρείται.
Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε μια έξαρση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας;
Παράγοντες που Επηρεάζουν την Υποτροπή της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας
Αν και ολόκληρο το φάσμα των αιτιών δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση και πορεία εξέλιξη της πάθησης. Έχοντας ως δεδομένο βέβαια ότι ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή.
Μάλιστα, πρόκειται για παράγοντες διαχειρίσιμους, που μπορούν δηλαδή να αποφευχθούν. Γεγονός που αποκτά ιδιαίτερα σημαντική αξία στην προσπάθεια πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.(1)
Κάπνισμα
Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κύριους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση και εξέλιξη της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Η διακοπή του καπνίσματος, εκτός από τα οφέλη στη γενικότερη υγεία, μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη της υποτροπής της πάθησης.(1)
Διατροφικές συνήθειες
Η “κακή” διατροφή είναι λίγο πολύ γνωστό ότι παίζει ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (π.χ. Κόκκινο κρέας), επεξεργασμένων τροφών, και αλκοόλ για παράδειγμα μπορούν να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της φλεγμονής. Αντίθετα, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να συμβάλλει ως ένα βαθμό στην πρόληψη ή και καλύτερη διαχείριση των κρίσεων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Παράδειγμα αποτελούν οι λεγόμενες “αντιφλεγμονώδεις” δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, πολυακόρεστων λιπαρών, δημητριακών ολικής άλεσης. (1-3)
Η αναζήτηση καθοδήγησης από έναν ειδικό Κλινικό Διατροφολόγο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης των θεμάτων Διατροφής, ειδικά στην περίπτωση των χρόνιων παθήσεων όπως Ρευματοειδής Αρθρίτιδα.
Έλλειψη Φυσικής Άσκησης
Η αποφυγή της τακτικής άσκησης, μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στην πορεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, συμβάλλοντας στην υποτροπή της. Φαίνεται όμως ότι οι σημαντικό μέρος των ατόμων που ταλαιπωρούνται από την χρόνια αυτή πάθηση δεν αθλούνται.
Αν και η φυσική άσκηση μπορεί να φαντάζει δύσκολη σε μια πάθηση που προσβάλλονται οι αρθρώσεις, εν τούτοις τα οφέλη της αναγνωρίζονται και στην περίπτωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.
Μάλιστα, η γυμναστική μάλλον έχει μια πολυδιάστατη επίδραση: για παράδειγμα μείωση της συστηματικής φλεγμονής, βελτίωση της σωματικής και ψυχολογικής κατάστασης αλλά και του ύπνου.(1,4)
Με την κατάλληλη καθοδήγησης από τον Γιατρό και τον επιστήμονα Φυσικής Αγωγής, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα άσκησης εξατομικευμένο στις ανάγκες του καθένα.
Διαταραχές Ύπνου
Οι διαταραχές ύπνου αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Στην περίπτωση που απουσιάζει η κατάλληλη διαχείριση, η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά στην εκδήλωση έξαρσης της πάθησης. Η ενεργοποίηση της φλεγμονής, ο πόνος, η κόπωση, είναι παράμετροι που επηρεάζουν και επηρεάζονται από τον ύπνο.(5)
Είναι απαραίτητο λοιπόν ο Γιατρός να είναι ενήμερος για ενδεχόμενα θέματα ύπνου. Η διαχείρισή τους με τα κατάλληλα μέσα (φαρμακευτικά και μη) μπορεί να επηρεάσει θετικά την πορεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.
Διαταραχές Άγχους και Διάθεσης
Όπως και στην περίπτωση του ύπνου, οι διαταραχές άγχους και διάθεσης εμφανίζουν μια αμφίδρομη συσχέτιση με τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Δεν προκύπτουν μόνο ως αποτέλεσμα της πάθησης, αλλά λειτουργούν και ως επιβαρυντικός παράγοντας στην πορεία εξέλιξής της. Με άλλα λόγια, το έντονο στρες και η κακή, ακόμα και καταθλιπτική διάθεση, όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά μπορεί να συμβάλλουν στην έξαρση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.(1,6,7)
Τόσο ο Γιατρός όσο και ο Ειδικός σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση και διαχείριση αυτών των θεμάτων.
Μελετώντας τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες στον τρόπο ζωής που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Και πιο σημαντικά, πρόκειται για παράγοντες που είναι μεταβλητοί. Δηλαδή με την κατάλληλη διαχείριση μπορούν να λειτουργήσουν ωφέλιμα, και όχι επιβαρυντικά, στο ενδεχόμενο έξαρσης της πάθησης. Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όσο στερεοτυπικό και αν ακούγεται μπορεί τελικά να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.
Lunqa: Φυσικό Συμπλήρωμα Διαχείρισης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας
Στα πλαίσια της φυσικής διαχείρισης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, το Lunqa αποτελεί ένα πολύτιμο διατροφικό συμπλήρωμα. Η καινοτόμος σύνθεσή του από φλαβονοειδή έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια αναστολής της φλεγμονής που χαρακτηρίζει την πάθηση. Χάρη στη Λουτεολίνη, την Κουερσετίνη, και το Χαμομήλι με Απιγενίνη, μπορούμε να έχουμε μια πολύπλευρη ευεργετική επίδραση. Τα συστατικά του Lunqa παρουσιάζουν έντονες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις, που μπορούν να συμβάλλουν ωφέλιμα στα αίτια και τα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Σε συνδυασμό με τις αγχολυτικές και αναλγητικές τους ιδιότητες, μας προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων που συμπληρώνουν με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο τη διαχείριση της πάθησης.
Πηγές
- Schäfer C, Keyßer G. Lifestyle Factors and Their Influence on Rheumatoid Arthritis: A Narrative Review. J Clin Med. 2022 Dec 2;11(23):7179. doi: 10.3390/jcm11237179.
- Schönenberger KA, Schüpfer AC, Gloy VL, Hasler P, Stanga Z, Kaegi-Braun N, Reber E. Effect of Anti-Inflammatory Diets on Pain in Rheumatoid Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2021 Nov 24;13(12):4221. doi: 10.3390/nu13124221.
- Basu A , Schell J , Scofield RH. Dietary fruits and arthritis. Food Funct. 2018 Jan 24;9(1):70-77. doi: 10.1039/c7fo01435j.
- Katz P, Andonian BJ, Huffman KM. Benefits and promotion of physical activity in rheumatoid arthritis. Curr Opin Rheumatol. 2020 May;32(3):307-314. doi: 10.1097/BOR.0000000000000696.
- Coskun Benlidayi I. Sleep impairment: an obstacle to achieve optimal quality of life in rheumatoid arthritis. Rheumatol Int. 2018 Dec;38(12):2183-2192. doi: 10.1007/s00296-018-4155-5.
- Yılmaz V, Umay E, Gündoğdu İ, Karaahmet ZÖ, Öztürk AE. Rheumatoid Arthritis: Are psychological factors effective in disease flare? Eur J Rheumatol. 2017 Jun;4(2):127-132. doi: 10.5152/eurjrheum.2017.16100.
- Lwin MN, Serhal L, Holroyd C, Edwards CJ. Rheumatoid Arthritis: The Impact of Mental Health on Disease: A Narrative Review. Rheumatol Ther. 2020 Sep;7(3):457-471. doi: 10.1007/s40744-020-00217-4.