Οι Πολύτιμες Δράσεις των Φλαβονοειδών στη Νόσο Πάρκινσον
Η διατροφή είναι μάλλον ο κύριος παράγοντας στον τρόπο ζωής που καλείται κανείς να διαχειριστεί στη διαδρομή με τη νόσο Πάρκινσον. Από τις πιο κλασικές συστάσεις των ειδικών είναι η πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς προσφέρει μια ποικιλία ωφέλιμων συστατικών.(1-3) Ανάμεσα σε αυτά, τα φλαβονοειδή ξεχωρίζουν καθώς έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να είναι σημαντικοί παράγοντες συμπληρωματικής διαχείρισης της πάθησης.(4)
Το Lunqa, ένα καινοτόμο προϊόν, απαντά στην ανάγκη για ενισχυμένη πρόσληψη, φυσική και αποτελεσματική δράση των φλαβονοειδών. Η σύνθεσή του βασίζεται στις δράσεις της Λουτεολίνης, Κουερσετίνης, και Απιγενίνης. Φλαβονοειδή με ευρύ φάσμα νευρο-προστατευτικών ιδιοτήτων στη νόσο Πάρκινσον: συμβάλλουν στην αναστολή της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στο νευρικό σύστημα, και ταυτόχρονα βοηθούν στην υγεία των νευρικών κυττάρων. Στοχεύουν δηλαδή σε κρίσιμους παράγοντες της παθογένειας του Πάρκινσον, των αιτιών εκδήλωσης και εξέλιξης της νόσου.
Λίγα Λόγια για τη Νόσο Πάρκινσον
Η νόσος Πάρκινσον είναι μια ασθένεια του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από την απώλεια των νευρώνων που παράγουν τη ντοπαμίνη, (στα τμήματα του εγκεφάλου της μέλαινας ουσίας-ραβδωτού σώματος). Η ντοπαμίνη είναι ένας απαραίτητος νευροδιαβιβαστής για κρίσιμες λειτουργίες, όπως η κίνηση. Για αυτό και στο Πάρκινσον οι πρώτες εκδηλώσεις είναι κινητικές: τρέμουλο ηρεμίας (αρχικά στη μια πλευρά του σώματος, αργές κινήσεις (βραδυκινησία), δυσκαμψία, ασταθές βάδισμα, και αστάθεια σε στάσιμη θέση.(5)
Χαρακτηριστικό εύρημα είναι ο σχηματισμός συσσωμάτων (Lewi) από πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που έχουν τοξική επίδραση στους νευρώνες. Παράλληλα η ενεργοποίηση της νευροφλεγμονής και η παραγωγή αυξημένων ελεύθερων ριζών που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες, φαίνεται πως παίζουν κρίσιμο ρόλο.(4)
Φλαβονοειδή: Ένας Σύμμαχος από τη Φύση ενάντια στη Νόσο Πάρκινσον
Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που παράγουν τα φυτά για τη δική τους προστασία έναντι σε παράγοντες που μπορεί να τα βλάψουν (π.χ. παράσιτα, ακραίες θερμοκρασίες, κτλ).
Οι έρευνες έχουν αναδείξει την πολύτιμη συμβολή της διατροφικής πρόσληψης φλαβονοειδών στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Επιπλέον όμως, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτεταμένα τις δυνατότητες των φλαβονοειδών να συμπληρώσουν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τη διαχείριση διάφορων χρόνιων παθήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις, και συγκεκριμένα η νόσος του Πάρκινσον. Οι φυσικές αυτές ουσίες φαίνεται ότι μπορούν να συμβάλλουν τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και διαχείρισης της πάθησης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε βάθος 20ετίας και έδειξε μια συσχέτιση της υψηλής διατροφικής κατανάλωσης φλαβονοειδών με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Πάρκινσον. Αντίστοιχα, ερευνητές που μελέτησαν σε βάθος 30ετίας άτομα που έπασχαν από Πάρκινσον, κατέγραψαν την αύξηση στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών.(6,7)
Αδιαμφισβήτητα μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, για παράδειγμα με υψηλή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, μπορεί να βοηθήσει στην γενικότερη υγεία του οργανισμού μας αλλά και συγκεκριμένα του νευρικού συστήματος.
Όμως, όταν μιλάμε για τη διαχείριση ενός συγκεκριμένου θέματος υγείας που έχει ήδη εκδηλωθεί, η διατροφική πρόσληψη ενδεχομένως δεν είναι αρκετή ώστε τα φλαβονοειδή να εκδηλώσουν τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες.(8) Πόσο μάλλον σε περιπτώσεις όπως η νόσος Πάρκινσον, που έχει χαθεί ήδη ένα σημαντικό μέρος νευρώνων μέχρι κάποιος να διαγνωσθεί με την πάθηση.
Το Lunqa στη Νόσο του Πάρκινσον
Το Lunqa είναι ένα πρωτοποριακό διατροφικό συμπλήρωμα με Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Απιγενίνη. Φλαβονοειδή με πολύπλευρες ωφέλιμες δράσεις στην πάθηση του Πάρκινσον, όπως υποστηρίζει πληθώρα επιστημονικών μελετών.
Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή που βρίσκουμε στο Lunqa εμφανίζουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα δράσεις(9-11):
- Αντιφλεγμονώδεις: Βοηθούν στη μείωση της νευροφλεγμονής, αναστέλλοντας μεσολαβητές φλεγμονής: αναστολή νεργοποίησης των μικρογλοιακών κυττάρων, του παράγοντα NF-κΒ, και της υπερβολικής παραγωγής ΝΟ.
- Αντιοξειδωτικές: Βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και τη μείωση του οξειδωτικού στρες. Για παράδειγμα ενεργοποιούν τον παράγοντα Nrf2, και την αυξημένη παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων, π.χ. GPx, SOD, CAT.
- Νευροπροστατευτικές: Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις φαίνεται πως είναι δύο βασικοί παράγοντες προστασίας των νευρώνων στη νόσο του Πάρκινσον. Όμως τα φλαβονοειδή που περιέχει το Lunqa δείχνουν και νευροτροφικές ιδιότητες, επάγοντας την παραγωγή σημαντικών ουσιών για την επιβίωση των νευρώνων όπως ο BDNF. Επίσης, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι αποτρέπουν από την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η Λουτεολίνη, η Κουερσετίνη, και η Απιγενίνη εκδηλώνουν τις ευεργετικές τους δράσεις ενάντια στην ίδια την παθογένεια, στις δηλαδή αιτίες εκδήλωσης και εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον. Γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς η στόχευση της παθογένειας είναι το ζητούμενο σε κάθε προσπάθεια διαχείρισης μιας χρόνιας πάθησης.
Lunqa: Φυσική Νευροπροστασία στη Νόσο Πάρκινσον
Ολοένα και περισσότερο οι επιστήμονες επικεντρώνουν τις μελέτες τους στην ευεργετική επίδραση που μπορούν να έχουν φυσικές ουσίες από τα φυτά στη διαχείριση της νόσου Πάρκινσον. Τα φλαβονοειδή είναι από τις πλέον μελετημένες ουσίες για τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν συμπληρώνοντας με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο τη διαχείριση της πάθησης.
Τα φλαβονοειδή που βρίσκουμε στο Lunqa (Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Απιγενίνη), μπορούν να συμβάλλουν στην αναστολή κρίσιμων παραγόντων για την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον χάρη στο εύρος νευροπροστατευτικών ιδιοτήτων που εμφανίζουν.
Πηγές
- Mischley LK, Lau RC, Bennett RD. Role of Diet and Nutritional Supplements in Parkinson’s Disease Progression. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:6405278. doi: 10.1155/2017/6405278.
- Jackson A, Forsyth CB, Shaikh M, Voigt RM, Engen PA, Ramirez V, Keshavarzian A. Diet in Parkinson’s Disease: Critical Role for the Microbiome. Front Neurol. 2019 Dec 10;10:1245. doi: 10.3389/fneur.2019.01245.
- Reichmann H, Csoti I, Koschel J, Lorenzl S, Schrader C, Winkler J, Wüllner U. Life style and Parkinson’s disease. J Neural Transm (Vienna). 2022 Sep;129(9):1235-1245. doi: 10.1007/s00702-022-02509-1.
- Magalingam KB, Radhakrishnan AK, Haleagrahara N. Protective Mechanisms of Flavonoids in Parkinson’s Disease. Oxid Med Cell Longev. 2015;2015:314560. doi: 10.1155/2015/314560.
- Hayes MT. Parkinson’s Disease and Parkinsonism. Am J Med. 2019 Jul;132(7):802-807. doi: 10.1016/j.amjmed.2019.03.001.
- Gao X, Cassidy A, Schwarzschild MA, Rimm EB, Ascherio A. Habitual intake of dietary flavonoids and risk of Parkinson disease. Neurology. 2012 Apr 10;78(15):1138-45. doi: 10.1212/WNL.0b013e31824f7fc4.
- Zhang X, Molsberry SA, Yeh TS, Cassidy A, Schwarzschild MA, Ascherio A, Gao X. Intake of Flavonoids and Flavonoid-Rich Foods and Mortality Risk Among Individuals With Parkinson Disease: A Prospective Cohort Study. Neurology. 2022 Mar 8;98(10):e1064-e1076. doi: 10.1212/WNL.0000000000013275.
- Vogiatzoglou A, Mulligan AA, Lentjes MA, Luben RN, Spencer JP, Schroeter H, Khaw KT, Kuhnle GG. Flavonoid intake in European adults (18 to 64 years). PLoS One. 2015 May 26;10(5):e0128132. doi: 10.1371/journal.pone.0128132.
- Siddique YH. Role of luteolin in overcoming Parkinson’s disease. Biofactors. 2021 Mar;47(2):198-206. doi: 10.1002/biof.1706.
- Grewal AK, Singh TG, Sharma D, Sharma V, Singh M, Rahman MH, Najda A, Walasek-Janusz M, Kamel M, Albadrani GM, Akhtar MF, Saleem A, Abdel-Daim MM. Mechanistic insights and perspectives involved in neuroprotective action of quercetin. Biomed Pharmacother. 2021 Aug;140:111729. doi: 10.1016/j.biopha.2021.111729.
- Nabavi SF, Khan H, D’onofrio G, Šamec D, Shirooie S, Dehpour AR, Argüelles S, Habtemariam S, Sobarzo-Sanchez E. Apigenin as neuroprotective agent: Of mice and men. Pharmacol Res. 2018 Feb;128:359-365. doi: 10.1016/j.phrs.2017.10.008.