Skip links
4 χρωματιστά βαζάκια από τα οποία βγαίνουν κάψουλες με διάφορα χρώματα

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και Διατροφικά Συμπληρώματα: Ο Ρόλος του Lunqa

Ένα άρθρο, μια διαφήμιση, η κουβέντα με ένα φίλο, αποτελούν συχνά αφορμές ενημέρωσης για τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα διατροφικό συμπλήρωμα στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Εύλογα μπορεί να προκύψει το ερώτημα: “τι παραπάνω θα μου προσφέρει ένα συμπλήρωμα;” Προβληματισμοί που μπορεί να έχουν να κάνουν όχι μόνο με την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια. 

Σε αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες “στόχευσης” στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και πώς το Lunqa αποτελεί μια φυσική, αποτελεσματική, και ασφαλής συμπλήρωση στη διαχείριση της πάθησης.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Και Συμπληρωματική Διαχείριση 

Παρά τη θεαματική πρόοδο που έχει σημειώσει η σύγχρονη επιστήμη στην κατανόηση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, δεν έχει βρεθεί τρόπος μόνιμης θεραπείας. Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές εξακολουθούν να αποτελούν τα κύρια μέσα διαχείρισης. Η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι ίδια για όλους, και η αναπροσαρμογή σε νέο σχήμα αγωγής είναι ένα μάλλον συχνό φαινόμενο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις παρενέργειες της αγωγής, οδηγούν συχνά στην αναζήτηση συμπληρωματικών μέτρων.(1-4)

Γνωρίζουμε για παράδειγμα, ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος, και η φυσική άσκηση, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Σε αυτό το φυσικό πλαίσιο προστίθενται και τα διατροφικά συμπληρώματα.(4)

Όπως αναφέρει και ο όρος, αποτελούν συμπλήρωση και όχι θεραπεία. Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν, η συμπλήρωση μπορεί να αφορά σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) ή/και φυτικά συστατικά που ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας. 

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα φυτικά συστατικά, η δράση τους μπορεί να είναι στοχευμένη και πολύπλευρη σε σημαντικές παραμέτρους  της  Ρευματοειδούς  Αρθρίτιδας(5):

  • Φλεγμονή: Η φλεγμονή των αρθρώσεων αποτελεί βασικό μηχανισμό παθογένειας της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Ένα εύρος φυτικών ουσιών παρουσιάζουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αναστέλλοντας παράγοντες φλεγμονής (όπως οι TNF-α, κυτοκίνες IL-6, IL-1β) που χαρακτηρίζουν την πάθηση. 
  • Οξειδωτικό Στρες: Όπως και σε άλλες χρόνιες παθήσεις, το οξειδωτικό στρες φαίνεται είναι παράγοντας εκδήλωσης και εξέλιξης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Άλλωστε η συσχέτιση του οξειδωτικού στρες με τη φλεγμονή είναι αμφίδρομη. Η ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού με φυσικές ουσίες μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο στη φλεγμονή, αλλά και πιθανόν στα συμπτώματα πόνου. 
  • Πόνος: Το ζήτημα του πόνου στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα δεν είναι απλό. Η επιμονή επώδυνων συμπτωμάτων παρά την ύφεση της πάθησης αποτελεί για παράδειγμα ένα δυσεπίλυτο ζήτημα.  Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή για την διάγνωση των αιτιών του πόνου. Και αυτό γιατί εκτός από τον πόνο που είναι άμεση απόρροια της φλεγμονής, μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες διαταραχές. Για παράδειγμα αυξημένη ευαισθητοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενδεχόμενη συνύπαρξη νευροπάθειας, ή άλλης αιτίας. Οι επιστημονικές μελέτες συνηγορούν για τον συμπληρωματικό ρόλο που μπορούν να έχουν διάφορες φυτικές ουσίες στη διαχείριση του χρόνιου πόνου. 
  • Διαταραχές Άγχους και Διάθεσης: η σωματική επιβάρυνση είναι λογικό να επιδρά αρνητικά και στη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση. Αρκετά συχνά εκδηλώνονται διαταραχές στρες και καταθλιπτικής διάθεσης που με τη σειρά τους επιδρούν αρνητικά στην πορεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Οι αγχολυτικές δράσεις διάφορων φυτικών συστατικών μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση του στρες και των διαταραχών διάθεσης με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Lunqa:  Φυσικός Σύμμαχος στη Διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Το Lunqa βασίζεται στην καινοτόμο σύνθεση από τρία φλαβονοειδή: Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Απιγενίνη. Φυσικά συστατικά μελετημένα για τις δράσεις τους σε ένα εύρος προβλημάτων που αφορούν στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Τα φλαβονοειδή του Lunqa εμφανίζουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αναλγητικές, και αγχολυτικές ιδιότητες.

Εκτός από τις ωφέλιμες δράσεις που μπορεί να έχει η λήψη φυσικών διατροφικών συμπληρωμάτων στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, είναι σημαντική και η ασφάλειά τους

Για αυτό το λόγο στη Whisper δίνουμε εξέχουσα βαρύτητα στην τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην παραγωγή των προϊόντων μας. Έτσι και στην περίπτωση του Lunqa. Ξεκινώντας από την επιλογή της σύνθεσης των φλαβονοειδών, που έγινε με βάση την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, όπως αυτές υποστηρίζονται από την εκτενή επιστημονική βιβλιογραφία. 

Επιπλέον, η τήρηση αυστηρών προϋποθέσεων που αφορούν σε όλα τα στάδια παραγωγής του Lunqa εξασφαλίζει την  ανώτερη ποιότητα και ασφάλεια του: Από την επιλογή των πρώτων υλών, τις διαδικασίες εκχύλισης, και την παραγωγή του τελικού προϊόντος σε σύγχρονες μονάδες που τηρούν τις προδιαγραφές φαρμακευτικού GMP (Good Manufacturing Practices) και οι οποίες υπερβαίνουν τις απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Lunqa, είναι ένα απολύτως φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα, , περιέχει μη γενετικά τροποποιημένα συστατικά (GMO free), είναι ελεύθερο γλουτένης, κατάλληλο για vegan, χωρίς πρόσθετα συντηρητικών, χρωστικών και γεύσης. 

Πηγές

  1. Sparks JA. Rheumatoid Arthritis. Ann Intern Med. 2019 Jan 1;170(1):ITC1-ITC16. doi: 10.7326/AITC201901010.
  2. Fraenkel L, Bathon JM, England BR, St Clair EW, Arayssi T, Carandang K, Deane KD, Genovese M, Huston KK, Kerr G, Kremer J, Nakamura MC, Russell LA, Singh JA, Smith BJ, Sparks JA, Venkatachalam S, Weinblatt ME, Al-Gibbawi M, Baker JF, Barbour KE, Barton JL, Cappelli L, Chamseddine F, George M, Johnson SR, Kahale L, Karam BS, Khamis AM, Navarro-Millán I, Mirza R, Schwab P, Singh N, Turgunbaev M, Turner AS, Yaacoub S, Akl EA. 2021 American College of Rheumatology Guideline for the Treatment of Rheumatoid Arthritis. Arthritis Rheumatol. 2021 Jul;73(7):1108-1123. doi: 10.1002/art.41752.
  3. Radawski C, Genovese MC, Hauber B, Nowell WB, Hollis K, Gaich CL, DeLozier AM, Gavigan K, Reynolds M, Cardoso A, Curtis JR. Patient Perceptions of Unmet Medical Need in Rheumatoid Arthritis: A Cross-Sectional Survey in the USA. Rheumatol Ther. 2019 Sep;6(3):461-471. doi: 10.1007/s40744-019-00168-5.
  4. Schäfer C, Keyßer G. Lifestyle Factors and Their Influence on Rheumatoid Arthritis: A Narrative Review. J Clin Med. 2022 Dec 2;11(23):7179. doi: 10.3390/jcm11237179.
  5. Hughes SD, Ketheesan N, Haleagrahara N. The therapeutic potential of plant flavonoids on rheumatoid arthritis.Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3601-3613. doi: 10.1080/10408398.2016.1246413.