Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και Πόνος που Επιμένει. Αιτίες και Διαχείριση.
“Αφού κατάφερα να θέσω την πάθηση σε ύφεση, γιατί νιώθω ακόμα έντονους πόνους;”
Αυτό φαίνεται πως είναι ένα αρκετά συχνό ερώτημα στην περίπτωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Ένα ερώτημα που προβληματίζει πρωτίστως τον ασθενή, αλλά και τον γιατρό που καλείται να βρει τις αιτίες και τις κατάλληλες βοήθειες για τον ασθενή του.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο πόνος δεν αποτελεί απαραίτητα συνώνυμο της έξαρσης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, αφού μπορεί να επιμένει ακόμα και στην περίοδο ύφεσης. Για αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας να γίνει έγκαιρα μια εξατομικευμένη και πολύπλευρη διάγνωση αλλά και διαχείριση του προβλήματος. Οι επιστήμονες συνηγορούν ότι μια ολιστική προσέγγιση, που συνδυάζει τα φαρμακολογικά με τα φυσικά μέσα, μπορεί να έχει σημαντικά καλύτερα οφέλη.(1-4)
Το καινοτόμο διατροφικό συμπλήρωμα Lunqa, περιέχει τα φλαβονοειδή Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Χαμομήλι με Απιγενίνη. Φυσικές ουσίες με έντονες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως έχουν διαπιστώσει εκτεταμένες επιστημονικές μελέτες. Επίσης, δρουν αναλγητικά και αγχολυτικά, προσφέροντας ένα σύνολο ευεργετικών δράσεων στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και τον πόνο που τη συνοδεύει.
Πόνος: Περισσότερα από ένα Σύμπτωμα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί χρόνιες φλεγμονές στις αρθρώσεις. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά και δυσεπίλυτα προβλήματα που συνοδεύουν την πάθηση. Η σημαντική επιβάρυνση που επιφέρει στην ποιότητα ζωής αναδεικνύουν τη μέγιστη ανάγκη επίλυσης του ζητήματος. Αν και πλέον ο γιατρός έχει στη διάθεσή του ένα εύρος φαρμακευτικών παρεμβάσεων, φαίνεται ότι αυτές δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του πόνου στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
Είναι πραγματικά αξιοσημείωτα τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά των ασθενών, που εξακολουθούν να βιώνουν έντονους πόνους ακόμα και όταν η νόσος είναι σε ύφεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η φλεγμονή έχει ανασταλλεί και έτσι δεν μπορεί να “ενοχοποιηθεί” ως αίτιο πρόκλησης του πόνου.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τι είδους είναι αυτός ο χρόνιος πόνος και από πού προκαλείται;
Παρόλο που δεν έχει διελευκανθεί με σαφήνεια από τους επιστήμονες, ο χρόνιος πόνος στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είναι πολυπαραγοντικός. Εκτός από τον “κλασικό” φλεγμονώδη πόνο, μπορεί να συνυπάρχει ο νευροπαθητικός, αλλά και ο πόνος που οφείλεται σε υπερ-ευαισθητοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος.(3,4)
Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η νευροπάθεια είναι μάλλον συχνό ζήτημα στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Τα περιφερικά νεύρα μπορεί να υποστούν βλάβες από διάφορες αιτίες που σχετίζονται με την πάθηση (π.χ. συμπίεση των νεύρων) ή και άλλες αιτίες (τοξικότητα φαρμάκων). Η διαφοροποίηση σε σχέση με το αίσθημα του πόνου είναι το χαρακτηριστικό “τσίμπημα” ή “κάψιμο” που περιγράφεται από τον ασθενή.(3-6)
Επίσης, στο χρόνιο πόνο που συναντάμε στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα φαίνεται πως εμπλέκεται και η υπερ-ευαισθητοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος που έχει ως αρχική αιτία τη φλεγμονή την άρθρωση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια υπερβολική ενεργοποίηση των μηχανισμών που ελέγχουν τον πόνο, που βρίσκονται στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Σε αυτή την περίπτωση, το νευρικό σύστημα αντιδρά πλέον υπερβολικά σε ερεθίσματα που θα έπρεπε φυσιολογικά να προκαλούν ήπιο (υπεραλγησία) ή και καθόλου πόνο (αλλοδυνία). Έτσι εξηγούν για παράδειγμα οι επιστήμονες ότι σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα συναντάμε συχνά και την εκδήλωση της Ινομυαλγίας, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χρόνιων πόνων λόγω κεντρικής ευαισθητοποίησης.(3-6)
Παράλληλα, στην πορεία εξέλιξης της φλεγμονής μπορεί να παρουσιαστεί ένα είδος “μηχανικού” πόνου λόγω δομικής βλάβης των ιστών της άρθρωσης. Μάλιστα, λόγω εκφύλισης της άρθρωσης και ακόλουθης ανάπτυξης οστεοφύτων, ενδεχομένως η υπάρχουσα Ρευματοειδής Αρθρίτιδα να προδιαθέτει για την εμφάνιση – συννοσηρότητα Οστεοαρθρίτιδας. Η έγκαιρη διαχείριση της φλεγμονής μπορεί να συμβάλλει ενάντια στην εκφύλιση της άρθρωσης και τον πόνο που επιφέρει.(3,7)
Τέλος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το ρόλο των διαταραχών διάθεσης και άγχους στο χρόνιο πόνο της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Σε αυτό το ζήτημα εμπλέκεται και πάλι το νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα διαταραχές στους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση (σεροτονίνη, ντοπαμίνη, κ.α.). Φαίνεται λοιπόν, όπως συμβαίνει και σε άλλες χρόνιες παθήσεις, ότι η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς επηρεάζει μέσω περίπλοκων μηχανισμών και την αντίληψη του πόνου.(3,8)
Με τα υπάρχοντα διαγνωστικά μέσα δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να διαχωριστούν τα είδη του πόνου στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Επειδή όμως οι χρόνιοι πόνοι είναι κρίσιμος παράγοντας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αξίζει η εξατομικευμένη διερεύνηση. Πόσο μάλλον στην περίπτωση που ο ασθενής ταλαιπωρείται ενώ η φλεγμονή βρίσκεται “υπό έλεγχο”. (3,8)
Ο Πόνος στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα απαιτεί Πολύπλευρη Διαχείριση
Στο ζήτημα του χρόνιου πόνου οι επιστημονικές μελέτες συνηγορούν ότι μια πολύπλευρη διαχείριση μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα: φαρμακολογικά μέσα σε συνδυασμό με μη-φαρμακολογικές προσεγγίσεις, αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, κ.α.) και τη διαχείριση του στρες και ψυχολογίας γενικότερα.(3,8,9)
Αντίστοιχα και στην περίπτωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, εκτός από την αναστολή της φλεγμονής, απαιτείται η διερεύνηση και ολιστική αντιμετώπιση – όσο αυτό είναι εφικτό – των επιπρόσθετων αιτιών του χρόνιου πόνου.
Το Lunqa, χάρη στη φυσική του σύνθεση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος αυτής της πολύπλευρης προσέγγισης. Τα φλαβονοειδή που περιέχει, έχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις που βοηθούν στην αναστολή της φλεγμονής στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, και γενικά των αρθρώσεων.(10)
Επιπλέον η Λουτεολίνη, η Κουερσετίνη και η Απιγενίνη, χάρη και στις αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές τους ιδιότητες, μπορούν να βοηθήσουν και στη Νευροπάθεια που μπορεί να συνοδεύει τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.(11,12)
Φαίνεται ακόμα ότι τα φυσικά συστατικά του Lunqa παρουσιάζουν αναλγητικές δράσεις, μέσω επίδρασης για παράδειγμα σε νευροδιαβιβαστές του νευρικού συστήματος (π.χ. υποδοχείς GABAA), ή και στα μονοπάτια μετάδοσης του πόνου (δίαυλοι ιόντων TRPV1).(13-17)
Αξίζει να σημειώσουμε τέλος και τις αγχολυτικές ιδιότητες που παρουσιάζουν η Λουτεολίνη, η Κουερσετίνη και το Χαμομήλι, δίνοντας επιπρόσθετη αξία στη χρήση τους ως παράγοντες διαχείρισης των χρόνιων πόνων.(18-22)
Η Φυσική Συμπλήρωση του Lunqa στη Διαχείριση του Πόνου της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.
Καθώς ο πόνος στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα μπορεί να είναι πολυπαραγοντικός, η διαχείρισης θα πρέπει να έχει και πολύπλευρη στόχευση. Το καινοτόμο διατροφικό συμπλήρωμα Lunqa ολοκληρώνει με τις φυσικές του δράσεις αυτή την προσέγγιση. Χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην αναστολή της φλεγμονής αλλά και των επιπρόσθετων παραγόντων που μπορεί να επιδεινώνουν τον πόνο, όπως η νευροπάθεια και οι διαταραχές άγχους.
Πηγές
- Eberhard A, Bergman S, Mandl T, Olofsson T, Rydholm M, Jacobsson L, Turesson C. Predictors of unacceptable pain with and without low inflammation over 5 years in early rheumatoid arthritis-an inception cohort study. Arthritis Res Ther. 2021 Jun 14;23(1):169. doi: 10.1186/s13075-021-02550-7.
- Luque Ramos A, Redeker I, Hoffmann F, Callhoff J, Zink A, Albrecht K. Comorbidities in Patients with Rheumatoid Arthritis and Their Association with Patient-reported Outcomes: Results of Claims Data Linked to Questionnaire Survey. J Rheumatol. 2019 Jun;46(6):564-571. doi: 10.3899/jrheum.180668.
- Mathias K, Amarnani A, Pal N, Karri J, Arkfeld D, Hagedorn JM, Abd-Elsayed A. Chronic Pain in Patients with Rheumatoid Arthritis. Curr Pain Headache Rep. 2021 Jul 16;25(9):59. doi: 10.1007/s11916-021-00973-0.
- Cao Y, Fan D, Yin Y. Pain Mechanism in Rheumatoid Arthritis: From Cytokines to Central Sensitization. Mediators Inflamm. 2020 Sep 12;2020:2076328. doi: 10.1155/2020/2076328.
- Koop SM, ten Klooster PM, Vonkeman HE, Steunebrink LM, van de Laar MA. Neuropathic-like pain features and cross-sectional associations in rheumatoid arthritis. Arthritis Res Ther. 2015 Sep 3;17(1):237. doi: 10.1186/s13075-015-0761-8.
- Sim MK, Kim DY, Yoon J, Park DH, Kim YG. Assessment of peripheral neuropathy in patients with rheumatoid arthritis who complain of neurologic symptoms. Ann Rehabil Med. 2014 Apr;38(2):249-55. doi: 10.5535/arm.2014.38.2.249.
- Luque Ramos A, Redeker I, Hoffmann F, Callhoff J, Zink A, Albrecht K. Comorbidities in Patients with Rheumatoid Arthritis and Their Association with Patient-reported Outcomes: Results of Claims Data Linked to Questionnaire Survey. J Rheumatol. 2019 Jun;46(6):564-571. doi: 10.3899/jrheum.180668.
- Cohen, Steven & Vase, Lene & Hooten, William. (2021). Chronic pain: an update on burden, best practices, and new advances. The Lancet. 397. 2082-2097. 10.1016/S0140-6736(21)00393-7.
- Nijs J, D’Hondt E, Clarys P, Deliens T, Polli A, Malfliet A, Coppieters I, Willaert W, Tumkaya Yilmaz S, Elma Ö, Ickmans K. Lifestyle and Chronic Pain across the Lifespan: An Inconvenient Truth? PM R. 2020 Apr;12(4):410-419. doi: 10.1002/pmrj.12244.
- Hughes SD, Ketheesan N, Haleagrahara N. The therapeutic potential of plant flavonoids on rheumatoid arthritis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Nov 22;57(17):3601-3613. doi: 10.1080/10408398.2016.1246413.
- Uddin MS, al Mamun A, Rahman MA, Kabir MT, Alkahtani S, Alanazi IS, et al. Exploring the promise of flavonoids to combat neuropathic pain: From molecular mechanisms to therapeutic implications. Front Neurosci. 2020 May 1;14:1–18.
- Kim M, Jung J, Jeong NY, Chung HJ. The natural plant flavonoid apigenin is a strong antioxidant that effectively delays peripheral neurodegenerative processes. Anat Sci Int. 2019 Sep;94(4):285-294. doi: 10.1007/s12565-019-00486-2.
- Xiao X, Wang X, Gui X, Chen L, Huang B. Natural Flavonoids as Promising Analgesic Candidates: A Systematic Review. Chem Biodivers. 2016 Nov 1;13(11):1427–40.
- Hinton, Tina & Hanrahan, Jane & Johnston, Graham. (2017). Flavonoid Actions on Receptors for the Inhibitory Neurotransmitter GABA. 10.5772/67971.
- Hara K, Haranishi Y, Terada T, Takahashi Y, Nakamura M, Sata T. Effects of intrathecal and intracerebroventricular administration of luteolin in a rat neuropathic pain model. Pharmacol Biochem Behav. 2014;125:78–84.
- Carullo G, Cappello AR, Frattaruolo L, Badolato M, Armentano B, Aiello F. Quercetin and derivatives: Useful tools in inflammation and pain management. Future Med Chem. 2017 Jan 1;9(1):79–93.
- Gao W, Zan Y, Wang ZJ, Hu XY, Huang F. Quercetin ameliorates paclitaxel-induced neuropathic pain by stabilizing mast cells, and subsequently blocking PKCε-dependent activation of TRPV1. Acta Pharmacol Sin. 2016 Sep;37(9):1166-77. doi: 10.1038/aps.2016.58.
- Raines T, Jones P, Moe N, Duncan R, McCall S, Ceremuga TE. Investigation of the anxiolytic effects of luteolin, a lemon balm flavonoid in the male Sprague–Dawley rat. AANA J. 2009 Feb;77:33-6.
- de la Peña JB, Kim CA, Lee HL, Yoon SY, Kim HJ, Hong EY, Kim GH, Ryu JH, Lee YS, Kim KM, Cheong JH. Luteolin mediates the antidepressant-like effects of Cirsium japonicum in mice, possibly through modulation of the GABAA receptor. Arch Pharm Res. 2014 Feb;37(2):263-9.
- Pannu A, Sharma PC, Thakur VK, Goyal RK. Emerging Role of Flavonoids as the Treatment of Depression. Biomolecules. 2021 Dec 3;11(12):1825. doi: 10.3390/biom11121825.
- Jäger AK, Saaby L. Flavonoids and the CNS. Vol. 16, Molecules. 2011.
- Salehi B, Venditti A, Sharifi-Rad M, Kręgiel D, Sharifi-Rad J, Durazzo A, Lucarini M, Santini A, Souto EB, Novellino E, Antolak H, Azzini E, Setzer WN, Martins N. The Therapeutic Potential of Apigenin. Int J Mol Sci. 2019 Mar 15;20(6):1305. doi: 10.3390/ijms20061305.