Τι είναι τα φλαβονοειδή του Lunqa και πώς βοηθούν την Υγεία μας;
Το Lunqa είναι ένα καινοτόμο διατροφικό συμπλήρωμα που μπορεί να συμβάλλει σε ένα εύρος χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων. Η σύνθεσή του βασίζεται στις φαρμακολογικές δράσεις τριών φλαβονοειδών: Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Απιγενίνη.
Πρόκειται για φυσικές ουσίες που συναντάμε σε πληθώρα φρούτων, λαχανικών και βοτάνων. Όμως φαίνεται ότι για την εκδήλωση των φαρμακολογικών τους ιδιοτήτων, ιδιαίτερα όταν έχουμε κάποιο θέμα υγείας, απαιτούνται σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με τη λήψη τους μέσω της διατροφής. Σε αυτή την ανάγκη απαντάει το Lunqa, που έρχεται να συμπληρώσει με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο τη λήψη των αυτών των πολύτιμων φλαβονοειδών.
Τι είναι όμως τα φλαβονοειδή; Ποιές ωφέλιμες δράσεις έχουν τα φυσικά συστατικά του Lunqa στην υγεία μας;
Φλαβονοειδή: Η Επιστήμη αναδεικνύει τα Πολύτιμα “Όπλα” της Φύσης
Τα φλαβονοειδή είναι δευτερογενείς μεταβολίτες των φυτών, ενώσεις δηλαδή που παράγουν τα φυτά και δεν εμπλέκονται άμεσα στην ανάπτυξή τους. Προέκυψαν όμως κατά τη διάρκεια της φυσικής τους εξέλιξης καθώς του δίνουν πλεονεκτήματα στον “αγώνα” τους να επιβιώσουν.
Τα φυτά όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός, δίνουν μια συνεχή μάχη για να ανταπεξέλθουν σε οτιδήποτε απειλεί την ύπαρξή τους: τοξίνες, μικρόβια, ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, ηλιακή ακτινοβολία. Τα φλαβονοειδή προσφέρουν μια προστασία ενάντια σε αυτούς τους βλαβερούς παράγοντες. Ακόμα, χαρίζουν στα φυτά το ιδιαίτερο χρώμα και τη γεύση τους, που εκτός των άλλων παίζουν ρόλο στην προσέλκυση των επικονιαστών και επομένως στην αναπαραγωγή τους. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 5000 είδη φλαβονοειδών που ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τη χημική δομή τους.
Τα φλαβονοειδή έχουν προσελκύσει εδώ και δεκαετίες το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων εξαιτίας των ευεργετικών δράσεων που φαίνεται να έχουν για την υγεία μας. Είναι λίγο πολύ γνωστό, ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα μοντέλο διατροφής όπως το Μεσογειακό, που βασίζεται στις τροφές φυτικής προέλευσης, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για ένα εύρος προβλημάτων υγείας: παχυσαρκία, καρδιαγγειακά, ακόμα και καρκίνο.
Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν το λόγο που συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτενώς σε πειραματικά μοντέλα τις επιδράσεις των φυτικών συστατικών. Εκτός από τις βιταμίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, σημαντικό μέρος της ευεργετικής τους δράσης αποδίδεται στα φλαβονοειδή.
Όπως προκύπτει λοιπόν από τις επιστημονικές έρευνες, πρόκειται για ουσίες που εκδηλώνουν ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων: αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές, είναι οι πλέον χαρακτηριστικές. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες και το πολύ καλό προφίλ ασφάλειας που εμφανίζουν, αποτελούν πολλά υποσχόμενες ουσίες στη διαχείριση ενός μεγάλου εύρους χρόνιων προβλημάτων υγείας.
Lunqa: Οι Ωφέλιμες ιδιότητες της Λουτεολίνης, Κουερσετίνης, και Απιγενίνης
Ανάμεσα στην πληθώρα των φλαβονοειδών που έχουν μελετηθεί για τις ωφέλιμες και ασφαλείς δράσεις τους, ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση έχουν τα συστατικά που βρίσκουμε στο Lunqa: η Λουτεολίνη, η Κουερσετίνη, και η Απιγενίνη.
Η Λουτεολίνη και η Απιγενίνη, ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονών, ενώ η Κουερσετίνη στην ομάδα των φλαβονολών. Αν και η χημική δομή τους διαφέρει μερικώς, οι φαρμακολογικές τους ιδιότητες είναι αρκετά παρόμοιες. Από αυτές ξεχωρίζουν οι έντονες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους.
Συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή του Lunqa, παρουσιάζουν μια έντονη προστασία ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Μια κατάσταση που οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή των ελεύθερων ριζών, ατόμων ή μορίων που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στα κύτταρα και κατ’επέκταση στον οργανισμό μας. Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες εκδηλώνονται είτε με άμεσο τρόπο και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, είτε έμμεσα, ενεργοποιώντας τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν τα ίδια τα κύτταρα.
Επίσης, φαίνεται ότι η Λουτεολίνη, η Κουερσετίνη, και η Απιγενίνη, μπορούν να αναστείλουν σημαντικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Δηλαδή διάφορα κύτταρα του ανοσοποιητικού και ουσίες (όπως π.χ. ι κυτοκίνες, τα ένζυμα COX, iNOS, κ.α.) που προάγουν τις καταστάσεις φλεγμονής, και τα συμπτώματα που προκαλούν. Μάλιστα, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει μέσω της επίδρασης των φλαβονοειδών σε ένα εύρος διαφορετικών βιοχημικών μονοπατιών που συμμετέχουν στη φλεγμονή (όπως π.χ. ο παράγοντας NF-κΒ, AP-1, το ινφλαμόσωμα NLRP3, κ.α.).
Τόσο το οξειδωτικό στρες, όσο και η φλεγμονή, είναι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε πληθώρα χρόνιων προβλημάτων υγείας (καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα, χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, κ.α.). Εύλογο λοιπόν αυτά τα φλαβονοειδή να έχουν μελετηθεί με πολύ θετικά αποτελέσματα για τη συμβολή τους στη διαχείριση αυτών των προβλημάτων.
Σημαντικές φαίνεται να είναι όμως και οι δράσεις των φλαβονοειδών του Lunqa, ενάντια στην κυτταρική γήρανση. Στη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων, το οξειδωτικό στρες και η ήπια χρόνια φλεγμονή είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Η Λουτεολίνη, η Κουερσετίνη, και η Απιγενίνη, συμβάλλουν ευεργετικά στην αναστολή αυτών των παραγόντων, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους.
Πολλά υποσχόμενες όμως είναι και οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το Lunqa, φαίνεται να προστατεύουν ενάντια σε βασικούς μηχανισμούς που ενοχοποιούνται στο μετασχηματισμό των κυττάρων σε καρκινικά. Συγκεκριμένα, φαίνεται μεταξύ άλλων, να συμβάλλουν στη ρύθμιση της κυτταρικής διαίρεσης και αναστολή του ανεξέλεγκτου κυτταρικού πολλαπλασιασμού.
Αξιόλογες είναι και οι αντιμικροβιακές δράσεις της Λουτεολίνης, Κουερσετίνης, και Απιγενίνης. Σύμφωνα με εργαστηριακά δεδομένα, φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αναστολή ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού μιας ποικιλίας βακτηρίων, ιών, και μυκήτων.
Γιατί να επιλέξουμε Lunqa;
Οι ποσότητες των φλαβονοειδών που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον πληθυσμό και τις διατροφικές συνήθειες. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι λαμβάνουμε περίπου 100mg φλαβονοειδών την ημέρα. Από αυτά, η Κουερσετίνη φαίνεται να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό, με περίπου 14mg/ημέρα, ενώ η Απιγενίνη και η Λουτεολίνη, φτάνουν μόλις τα 3mg και 1mg ανά ημέρα, αντίστοιχα.
Σαφώς, η κατανάλωση φυσικών τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή, λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία μας. Όμως αυτές οι ποσότητες φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές ώστε τα φλαβονοειδή να εκδηλώσουν ευρέως τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες.
Το Lunqa, συμπληρώνει την ανάγκη να πετύχουμε την εκδήλωση των φαρμακολογικών ιδιοτήτων των φλαβονοειδών, ιδιαίτερα όταν στοχεύουμε στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας. Με τη Λουτεολίνη (150mg), Κουερσετίνη (100mg), και το Χαμομήλι με Απιγενίνη (160mg/1,92mg) που περιέχει, μπορεί να συμβάλλει με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο στη διαχείριση χρόνιων θεμάτων υγείας που έχουν ως κοινό παρονομαστή το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή.
Σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα του Lunqa, αποτελεί και η διαδικασία παραγωγής, από το στάδιο εκχύλισης των φλαβονοειδών έως το τελικό προϊόν. Η εκχύλιση υψηλής ποιότητας και καθαρότητας των συστατικών εξασφαλίζει την υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητά τους. Η παραγωγή του Lunqa γίνεται σε μονάδες που τηρούν τις προδιαγραφές φαρμακευτικού GMP (Good Manufacturing Practices), και οι οποίες υπερβαίνουν τις απαιτήσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Lunqa: Τα Φυσικά Φλαβονοειδή στη Διαχείριση Χρόνιων Φλεγμονών
Το Lunqa σχεδιάστηκε με βάση τις φαρμακολογικές ιδιότητες των φλαβονοειδών Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Απιγενίνη. Φυτικές ουσίες που εμφανίζουν έντονες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Το Lunqa, αποτελεί τη φυσική και ασφαλή συμπλήρωση στη διαχείριση χρόνιων θεμάτων υγείας με κοινό παρονομαστή το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
Πηγές
Serafini M, Peluso I, Raguzzini A. Flavonoids as anti-inflammatory agents. Proc Nutr Soc. 2010 Aug;69(3):273-8. doi: 10.1017/S002966511000162X.
Kumar S, Pandey AK. Chemistry and biological activities of flavonoids: an overview. ScientificWorldJournal. 2013 Dec 29;2013:162750. doi: 10.1155/2013/162750.
Peluso I, Miglio C, Morabito G, Ioannone F, Serafini M. Flavonoids and immune function in human: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(3):383-95. doi: 10.1080/10408398.
Hostetler GL, Ralston RA, Schwartz SJ. Flavones: Food Sources, Bioavailability, Metabolism, and Bioactivity. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):423-435. doi: 10.3945/an.116.012948.
Vogiatzoglou A, Mulligan AA, Lentjes MA, Luben RN, Spencer JP, Schroeter H, Khaw KT, Kuhnle GG. Flavonoid intake in European adults (18 to 64 years). PLoS One. 2015 May 26;10(5):e0128132. doi: 10.1371/journal.pone.0128132.
Seelinger G, Merfort I, Schempp CM. Anti-oxidant, anti-inflammatory and anti-allergic activities of luteolin. Planta Med. 2008 Nov;74(14):1667-77. doi: 10.1055/s-0028-1088314.
Li Y, Yao J, Han C, Yang J, Chaudhry MT, Wang S, Liu H, Yin Y. Quercetin, Inflammation and Immunity. Nutrients. 2016 Mar 15;8(3):167. doi: 10.3390/nu8030167.
Wang Z, Zeng M, Wang Z, Qin F, Chen J, He Z. Dietary Luteolin: A Narrative Review Focusing on Its Pharmacokinetic Properties and Effects on Glycolipid Metabolism. J Agric Food Chem. 2021 Feb 10;69(5):1441-1454. doi: 10.1021/acs.jafc.0c08085.
Wang M, Firrman J, Liu L, Yam K. A Review on Flavonoid Apigenin: Dietary Intake, ADME, Antimicrobial Effects, and Interactions with Human Gut Microbiota. Biomed Res Int. 2019 Oct 16;2019:7010467. doi: 10.1155/2019/7010467.