Skip links
Τα κάτω άκρα μιας γυναίκας που πιάνει το ένα της πόδι κάτω από τη φτέρνα υποδηλώνοντας πόνο

Από το Διαβήτη στην Νευροπάθεια: Τι Γνωρίζουμε και Τρόποι Προσέγγισης.

Η Διαβητική Νευροπάθεια είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη, με την Περιφερική Νευροπάθεια να είναι η συνηθέστερη μορφή. Υπολογίζεται ότι ακόμα και 50% των ατόμων με διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν αυτή την  ιδιαίτερα επιβαρυντική -σωματικά και ψυχολογικά –  πάθηση  των νεύρων.(1)

Το Lunqa, χάρη στον καινοτόμο συνδυασμό των φλαβονοειδών που περιέχει, αποτελεί ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα που μπορεί να συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην πρόληψη, αλλά και διαχείριση της Διαβητικής  Νευροπάθειας.

Η Λουτεολίνη, η Κουερσετίνη, και το Χαμομήλι με Απιγενίνη, οι φυτικές ουσίες που περιέχει το Lunqa, ξεχωρίζουν για τις έντονες αντιοξειδωτικές τους δράσεις. Δράσεις ιδιαίτερα ωφέλιμες ενάντια στο οξειδωτικό στρες που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί βασικό μηχανισμό βλάβης των νεύρων στη Διαβητική Νευροπάθεια. Ακόμα παρουσιάζουν αναλγητικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Γεγονός που καθιστά το Lunqa ιδανικό συμπλήρωμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της επιπλοκής του Διαβήτη.

Διαβήτης και  Οξειδωτικό Στρες: Το “παζλ” της Διαβητικής Νευροπάθειας

Οι διαταραχές στο μεταβολισμό της γλυκόζης που χαρακτηρίζουν το Διαβήτη (τύπου 1 και 2) και έχουν ως αποτέλεσμα την υπεργλυκαιμία,  επιφέρουν στον οργανισμό την κατάσταση του οξειδωτικού στρες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα κύτταρα επίπτωση, καθώς παράγονται αυξημένες ελεύθερες ρίζες.  Άτομα, ή μόρια που είναι εν δυνάμει ιδιαίτερα βλαβερά για τα κύτταρα. Και ενώ το κύτταρο διαθέτει σημαντικούς μηχανισμούς άμυνας ενάντια στο οξειδωτικό στρες, σε μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης, μπορεί να μην επαρκούν. Αποτέλεσμα να επέρχονται σημαντικές φθορές σε διάφορους ιστούς και όργανα, με εκδήλωση επιπρόσθετων παθήσεων που εμφανίζονται ως επιπλοκές του διαβήτη.

Χαρακτηριστική – και πλέον συχνή – είναι η περίπτωση της Διαβητικής Νευροπάθειας. Τα νευρικά κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στην επίδραση του οξειδωτικού στρες, με αποτέλεσμα να υφίστανται συχνά σημαντικές βλάβες. Σε συνδυασμό με τη φλεγμονή που εκδηλώνεται ως συνέπεια των φθορών αυτών στα νευρικά κύτταρα, προκύπτει σταδιακά η Διαβητική Νευροπάθεια. Μάλιστα, η φλεγμονή στο νευρικό σύστημα λειτουργεί επιβαρυντικά στην κατάσταση του οξειδωτικού στρες, αυξάνοντας τις ελεύθερες ρίζες ακόμα περισσότερο. Έτσι οδηγούμαστε σε ένα -τρόπο τινά- φαύλο κύκλο ιδιαίτερα επιβαρυντικών για τα κύτταρα καταστάσεων.(1-4)

Ανάγκη Πολύπλευρης Προσέγγισης στη Διαβητική Νευροπάθεια

Η ρίζα του προβλήματος της Διαβητικής Νευροπάθειας είναι η υπεργλυκαιμία. Εύλογα λοιπόν,  η καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την πρόληψη και διαχείριση της πάθησης. Τα σύγχρονα φαρμακευτικά μέσα, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να  είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον έλεγχο της γλυκόζης. 

Οι επιστήμονες όμως τονίζουν την ανάγκη πολύπλευρης προσέγγισης, στο πρόβλημα της Διαβητικής Νευροπάθειας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά στην περίπτωση του Διαβήτη τύπου 2, ο έλεγχος της γλυκόζης μπορεί να μην έχει τα ιδανικά αποτελέσματα στην πρόληψη και διαχείριση της νευροπάθειας.

Η προσοχή πλέον στρέφεται σε συμπληρωματικούς τρόπους που μπορούν να στοχεύσουν ποικιλοτρόπως το πρόβλημα:

 • Εξατομικευμένη διατροφή και άσκηση: εκτός από τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, η διατροφή και η άσκηση, προσαρμοσμένη στις προσωπικές ανάγκες, μπορούν να συμβάλλουν στην αναστολή του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. 
 • Διαχείριση θεμάτων διάθεσης και άγχους που αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για τη Διαβητική Νευροπάθεια.
 • Τακτικός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση της νευροπάθειας ώστε ο γιατρός να καθοδηγήσει από νωρίς στην εφαρμογή των κατάλληλων μέσων  διαχείρισης .
 • Έλεγχος και φροντίδα των κάτω άκρων (ποδιών) που είναι το κύριο σημείο ευπάθειας, τόσο στη νευροπάθεια αλλά και επιπλοκών αυτής (διαβητικό πόδι με εκδήλωση ελκών, πόδι Charcot).

Η Φυσική Βοήθεια του Lunqa στη Διαβητική Νευροπάθεια

Το Lunqa είναι διατροφικό συμπλήρωμα που βασίζεται στις ευεργετικές φαρμακολογικές ιδιότητες των φλαβονοειδών και συγκεκριμένα: της Λουτεολίνης, της Κουερσετίνης, και του Χαμομηλιού που είναι πλούσιο σε Απιγενίνη

Τα φλαβονοειδή του Lunqa:

 • Έχουν έντονες αντιοξειδωτικές δράσεις, συμβάλλοντας στην προστασία των νευρικών κυττάρων ενάντια στο οξειδωτικό στρες.
 • Εμφανίζουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
 • Παρουσιάζουν αναλγητικές ιδιότητες στο νευροπαθητικό πόνο
 • Έχουν αγχολυτικές δράσεις
 • Ταυτόχρονα φαίνεται να συμβάλλουν και στη ρύθμιση του μεταβολισμού γλυκόζης-ινσουλίνης, που είναι άλλωστε και η βασική αιτία παθογένειας

Διαβάστε περισσότερα

Βλέπουμε δηλαδή, ότι τα φυτικά συστατικά του Lunqa μπορούν να συμβάλλουν πολύπλευρα στο πρόβλημα της Διαβητικής Νευροπάθειας. Δρώντας ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τα επώδυνα συμπτώματα, αναμένεται εύλογα να βοηθήσουν και στη βελτίωση των συμπτωμάτων.(5-6)

Πηγές

 1. Feldman EL, Callaghan BC, Pop-Busui R, Zochodne DW, Wright DE, Bennett DL, Bril V, Russell JW, Viswanathan V. Diabetic neuropathy. Nat Rev Dis Primers. 2019 Jun 13;5(1):41. doi: 10.1038/s41572-019-0092-1.
 2. Teixeira-Santos L, Albino-Teixeira A, Pinho D. Neuroinflammation, oxidative stress and their interplay in neuropathic pain: Focus on specialized pro-resolving mediators and NADPH oxidase inhibitors as potential therapeutic strategies. Pharmacol Res. 2020 Dec;162:105280. doi: 10.1016/j.phrs.2020.105280.
 3. Smith S, Normahani P, Lane T, Hohenschurz-Schmidt D, Oliver N, Davies AH. Prevention and Management Strategies for Diabetic Neuropathy. Life (Basel). 2022 Aug 3;12(8):1185. doi: 10.3390/life12081185.
 4. Carrasco C, Naziroǧlu M, Rodríguez AB, Pariente JA. Neuropathic Pain: Delving into the Oxidative Origin and the Possible Implication of Transient Receptor Potential Channels. Front Physiol. 2018 Feb 14;9:95. doi: 10.3389/fphys.2018.00095.
 5. Smith S, Normahani P, Lane T, Hohenschurz-Schmidt D, Oliver N, Davies AH. Prevention and Management Strategies for Diabetic Neuropathy. Life (Basel). 2022 Aug 3;12(8):1185. doi: 10.3390/life12081185.
 6. Kaushik AS, Strath LJ, Sorge RE. Dietary Interventions for Treatment of Chronic Pain: Oxidative Stress and Inflammation. Pain Ther. 2020 Dec;9(2):487-498. doi: 10.1007/s40122-020-00200-5.