Skip links
γραφική απεικόνιση ενός εγκεφάλου με κομμάτια παζλ από πάνω , στα αριστερά το κουτί του Lunqa

Λουτεολίνη και Νόσος Αλτσχάιμερ. Φυσικές Δράσεις ενάντια στις Αιτίες της πάθησης.

Η Νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πλέον συχνή, χρόνια εκφυλιστική πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αίτια της νόσου δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί πλήρως, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εύρεση μιας μόνιμης θεραπευτικής λύσης. Επομένως, η αναζήτηση συμπληρωματικών μέσων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναστολή εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, έχει κρίσιμη σημασία.(1,2)

Η Λουτεολίνη, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, έχει να επιδείξει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων. Από αυτές θα ξεχωρίζαμε ως ιδιαίτερα έντονες τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Δράσεις που φαίνεται ότι εκδηλώνονται και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας τη Λουτεολίνη και ως νευροπροστατευτική ουσία. 

Το Lunqa είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα που βασίζεται στις φυσικές φαρμακολογικές ιδιότητες της Λουτεολίνης. Η καινοτόμος σύνθεσή του, που ολοκληρώνεται με την παρουσία της Κουερσετίνης και το Χαμομήλι με Απιγενίνη, μπορεί να βοηθήσει ενάντια στις αιτίες εκδήλωσης και εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Αιτίες της Νόσου Αλτσχάιμερ: Επιστημονικό Αίνιγμα με Πολλές Απαντήσεις;

Αν και η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Alois Alzheimer το 1906, δεν ήταν παρά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 που οι επιστήμονες ταυτοποίησαν τα χαρακτηριστικά παθολογικά ευρήματα της νόσου: τη συγκέντρωση του Aβ αμυλοειδούς στις αμυλοειδικές πλάκες και την υπερ-φωσφορυλιωμένη πρωτεΐνη Tau στα νευροινιδιακά συσσωματώματα. Ευρήματα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου που αποτελούν τη βάση της έρευνας για να καταλάβουμε που οφείλονται, πώς προκύπτουν, τι προκαλούν, και τελικά και πώς μπορούμε να τους αποτρέψουμε. 

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία για σχέση αυτών των χαρακτηριστικών ευρημάτων με τις εκδηλώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ. Η απώλεια μνήμης και η έκπτωσης της πνευματικής λειτουργίας φαίνεται ότι έχουν πολυπαραγοντικές αιτίες: φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα και οξειδωτικό στρες ενοχοποιούνται κατά κύριο λόγο, συμβάλλοντας στην απώλεια συνάψεων και νευρώνων που παράγουν ακετυλοχολίνη (βασικού νευροδιαβιβαστή για την λειτουργία μνήμης και μάθησης).  

Άλλωστε, οι αναστολείς της  ακετυλοχολινεστεράσης (του ενζύμου που διασπά την ακετυλοχολίνη) αποτελούν την πρώτη γραμμή φαρμακευτικής αγωγής στη νόσο Αλτσχάιμερ, σε μια προσπάθεια αύξησης των διαθέσιμων της ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο.(1,2)

Τα Φλαβονοειδή στο Επίκεντρο Μελέτης ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ

Τα φυτά έχουν αποτελέσει από ανέκαθεν πηγή της φαρμακοποιίας, αφού αποδεδειγμένα παράγουν διάφορες ευεργετικές για την υγεία μας ουσίες. Σημαντικό μέρος της σύγχρονης έρευνας ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί η ανάλυση φυτικών ουσιών που μπορούν να φανούν χρήσιμες. Ανάμεσα σε αυτές διακρίνουμε τα φλαβονοειδή, ομάδα στην οποία ανήκει και η Λουτεολίνη.(2.3)

Η περίπτωση της Λουτεολίνης

Η Λουτεολίνη είναι από τις πλέον μελετημένες φυτικές ουσίες για τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να έχει στη νόσο Αλτσχάιμερ. Παρουσιάζει πολύπλευρες δράσεις ενάντια κυρίως στους μηχανισμούς της νευροφλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. 

Η Λουτεολίνη δείχνει ότι μπορεί να αναστείλει τη νευροφλεγμονή ως παράγοντα παθογένειας της νόσου Αλτσχάιμερ. Μπορεί να συμβάλλει στη αναστολή ενεργοποίησης κυττάρων του ανοσοποιητικού του εγκεφάλου (όπως μικρογλοιακά και αστροκύτταρα), αλλά και την αντίστοιχη παραγωγή φλεγμονωδών παραγόντων (π.χ. TNF-α, IL-6). Επίσης σημαντικές είναι οι δράσεις της Λουτεολίνης ενάντια στο οξειδωτικό στρες που εμπλέκεται στην νόσο Αλτσχάιμερ. 

Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες είναι αμφίδρομες καταστάσεις που επιβαρύνουν η μία την άλλη και σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συσχέτιση παίζει η ενεργοποίηση του παράγοντα NF-κΒ. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η Λουτεολίνη μπορεί να συμβάλλει στην αναστολή αυτή της ενεργοποίησης.

Η Λουτεολίνη δείχνει να έχει και επιπρόσθετες νευροπροστατευτικές δράσεις. Φαίνεται ότι αυξάνει τον νευροτροφικό παράγοντα BDNF που είναι σημαντικός για την επιβίωση των νευρώνων. Ενώ παράλληλα δείχνει να δρα ωφέλιμα για την αύξηση της ακετυλοχολίνης, του κρίσιμου νευροδιαβιβαστή για την εκδήλωση των συμπτωμάτων του Alzheimer.(3-6)

Lunqa: Φυσικές Δράσεις στη Διαχείριση της Νόσου Αλτσχάιμερ

Το Lunqa είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα που μπορεί να συμβάλλει πολύπλευρα στη διαχείριση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε Λουτεολίνη 95% καθαρότητας, μπορεί να βοηθήσει ενάντια στη νευροφλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έτσι μπορεί φανεί χρήσιμο στην αναστολή εξέλιξης της πάθησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σε συνδυασμό με την Κουερσετίνη και το Χαμομήλι με Απιγενίνη, που έχουν ανάλογες ιδιότητες, το Lunqa αποτελεί τη φυσική επιλογή στη συμπληρωματική διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πηγές

  1. Soria Lopez JA, González HM, Léger GC. Alzheimer’s disease. Handb Clin Neurol. 2019;167:231-255. doi: 10.1016/B978-0-12-804766-8.00013-3.
  2. Minocha T, Birla H, Obaid AA, Rai V, Sushma P, Shivamallu C, Moustafa M, Al-Shehri M, Al-Emam A, Tikhonova MA, Yadav SK, Poeggeler B, Singh D, Singh SK. Flavonoids as Promising Neuroprotectants and Their Therapeutic Potential against Alzheimer’s Disease. Oxid Med Cell Longev. 2022 Aug 28;2022:6038996. doi: 10.1155/2022/6038996.
  3. Daily JW, Kang S, Park S. Protection against Alzheimer’s disease by luteolin: Role of brain glucose regulation, anti-inflammatory activity, and the gut microbiota-liver-brain axis. Biofactors. 2021 Mar;47(2):218-231. doi: 10.1002/biof.1703. 
  4. Liu R, Gao M, Qiang GF, Zhang TT, Lan X, Ying J, Du GH. The anti-amnesic effects of luteolin against amyloid beta(25-35) peptide-induced toxicity in mice involve the protection of neurovascular unit. Neuroscience. 2009 Sep 15;162(4):1232-43. doi: 10.1016/j.neuroscience.2009.05.009. 
  5. Kou JJ, Shi JZ, He YY, Hao JJ, Zhang HY, Luo DM, Song JK, Yan Y, Xie XM, Du GH, Pang XB. Luteolin alleviates cognitive impairment in Alzheimer’s disease mouse model via inhibiting endoplasmic reticulum stress-dependent neuroinflammation. Acta Pharmacol Sin. 2022 Apr;43(4):840-849. doi: 10.1038/s41401-021-00702-8.
  6. Liu Y, Fu X, Lan N, Li S, Zhang J, Wang S, Li C, Shang Y, Huang T, Zhang L. Luteolin protects against high fat diet-induced cognitive deficits in obesity mice. Behav Brain Res. 2014 Jul 1;267:178-88. doi: 10.1016/j.bbr.2014.02.040.