Skip links
Δρόμος σε τοπίο εξοχής και στο βάθος της εικόνας η ανατολή του ήλιου

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η Διαδρομή για την Αναζήτηση Κατάλληλης Αγωγής και ο ρόλος του Lunqa

Από τη στιγμή της διάγνωσης με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ξεκινάει ένα ταξίδι ζωής. Μια διαδρομή όχι εύκολη, που απαιτεί να δώσετε συχνά μάχες, με ψυχικό και σωματικό σθένος. Μια από αυτές είναι η αναζήτηση της κατάλληλης αγωγής. 

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, παρά την πρόοδο της επιστήμης, δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Σύμμαχος σας σε αυτή τη διαδρομή είναι πρωτίστως ο γιατρός σας και το σημαντικό εύρος φαρμακευτικών επιλογών που διαθέτει σήμερα η επιστήμη. Επιλογές που, ναι μεν δεν προσφέρουν θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, μπορούν όμως να εξασφαλίσουν αρκετά καλή διαχείριση της πάθησης. 

Το Lunqa, ένα καινοτόμο διατροφικό συμπλήρωμα, αποτελεί τη φυσική ολοκλήρωση των επιλογών διαχείρισης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

Ο Στόχος της Φαρμακευτικής Αγωγής

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της πάθησης, ο γιατρός θα επιλέξει την πιο κατάλληλη αγωγή (με ένα σκεύασμα ή συνδυασμούς). Αυτό βασίζεται σε πρωτόκολλα φαρμακευτικών επιλογών, δηλαδή διαδικασίες αξιολόγησης που έχουν θεμελιωθεί μετά από την εκτεταμένη έρευνα των επιστημόνων.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση που οι γιατροί ακολουθούν τη λεγόμενη “στοχευμένη θεραπεία” (treat to target): καθορίζεται δηλαδή ο στόχος (που είναι η ύφεση ή μειωμένη ενεργότητα της νόσου) και ακολουθεί τακτική αξιολόγηση για την πορεία της πάθησης κατά τη διάρκεια λήψης της αγωγής.

Η Διαδρομή προς το Στόχο: Με Υπομονή και Επιμονή

Η θεραπεία ξεκινάει συνήθως με ένα συμβατικό τροποποιητικό αντιρευματικό (DMARDs), τη Μεθοτρεξάτη. Στην πορεία όμως μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αγωγή, είτε συμπληρώνοντας τη με κάποιο επιπλέον φάρμακο είτε δοκιμάζοντας άλλο, όπως τα βιολογικά τροποποιητικά. Όπως αναφέραμε η αγωγή δεν είναι θεραπευτική αλλά στοχεύει στη διαχείριση της πάθησης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα φάρμακο να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε κάποιους ασθενείς. Μπορεί ακόμα και οι παρενέργειες σε έναν οργανισμό να είναι έντονες και να οδηγήσουν το γιατρό σε αλλαγή της αγωγής. 

Αυτή η διαδικασία δοκιμής και αξιολόγησης είναι φυσιολογικό να επιφέρει απογοήτευση, κούραση, άγχος, και διαταραχές διάθεσης. Σε αυτή τη διαδρομή είναι σημαντικό να οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή. Η επικοινωνία με τους δικούς σας ανθρώπους, με τον γιατρό σας, ακόμα και έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμης σημασίας.  

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά που ίσως ακούσει ο ασθενής με τη διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας είναι ότι θα πρέπει να μάθει να ζει με την πάθηση. Καθόλου εύκολο, όμως χάρη στη σύγχρονα μέσα υποστήριξης είναι εφικτό να το πετύχετε και μάλιστα με σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα ζωής. 

Το Lunqa στη Διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας 

Το Lunqa είναι ο φυσικός σας σύμμαχος στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Πρόκειται για ένα διατροφικό συμπλήρωμα με καινοτόμο σύνθεση από τρια φλαβονοειδή: Λουτεολίνη, Κουερσετίνη και Χαμομήλι με Απιγενίνη. Ουσίες φυτικής προέλευσης που μπορούν με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο να βοηθήσουν στην αναστολή της φλεγμονής της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, στη μείωση των επίπονων συμπτωμάτων, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης. Μάθετε περισσότερα για το Lunqa στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.

Η επίτευξη του στόχου για την ύφεση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας μπορεί να μην είναι εύκολος δρόμος. Το Lunqa όμως μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος συνοδοιπόρος.

Πηγές

  1. Sparks JA. Rheumatoid Arthritis. Ann Intern Med. 2019 Jan 1;170(1):ITC1-ITC16. doi: 10.7326/AITC201901010.
  2. Fraenkel L, Bathon JM, England BR, St Clair EW, Arayssi T, Carandang K, Deane KD, Genovese M, Huston KK, Kerr G, Kremer J, Nakamura MC, Russell LA, Singh JA, Smith BJ, Sparks JA, Venkatachalam S, Weinblatt ME, Al-Gibbawi M, Baker JF, Barbour KE, Barton JL, Cappelli L, Chamseddine F, George M, Johnson SR, Kahale L, Karam BS, Khamis AM, Navarro-Millán I, Mirza R, Schwab P, Singh N, Turgunbaev M, Turner AS, Yaacoub S, Akl EA. 2021 American College of Rheumatology Guideline for the Treatment of Rheumatoid Arthritis. Arthritis Rheumatol. 2021 Jul;73(7):1108-1123. doi: 10.1002/art.41752.
  3. Radawski C, Genovese MC, Hauber B, Nowell WB, Hollis K, Gaich CL, DeLozier AM, Gavigan K, Reynolds M, Cardoso A, Curtis JR. Patient Perceptions of Unmet Medical Need in Rheumatoid Arthritis: A Cross-Sectional Survey in the USA. Rheumatol Ther. 2019 Sep;6(3):461-471. doi: 10.1007/s40744-019-00168-5.
  4. Marengo MF, Suarez-Almazor ME. Improving treatment adherence in patients with rheumatoid arthritis: what are the options? Int J Clin Rheumtol. 2015 Oct 1;10(5):345-356. doi: 10.2217/ijr.15.39.