Διάγνωση με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα: Τι να Ρωτήσετε τον Γιατρό σας;
Ανάλογα με τη “διαδρομή” που έφερε κάποιον στο αποτέλεσμα των διαγνωστικών εξετάσεων μπορεί να διαφέρει το εύρος της ενημέρωσης που έχει γύρω από την πάθηση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τα επώδυνα σωματικά συμπτώματα, η αρχική διάγνωση μπορεί να προκαλέσει έντονη ψυχολογική αναστάτωση και προβληματισμό. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, είναι εξαιρετικά σημαντικό μετά την εύλογη αρχική συναισθηματική φόρτιση, να υπάρχει διαρκής και έγκυρη ενημέρωση γύρω από την πάθηση και τους τρόπους διαχείρισής της.
Η άμεση και καλή επικοινωνία με τον Γιατρό είναι πρωταρχικός παράγοντας επιτυχίας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου. Νιώθοντας εμπιστοσύνη και ασφάλεια κοντά του, μπορεί κάποιος με άνεση να εκφράζει όλες τις απορίες για το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί. Είναι όμως και εξίσου σημαντικό να γνωρίζει ο Γιατρός τα συμπτώματα που βιώνει ο πάσχον και την εξέλιξή τους ώστε να τον καθοδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές επιλογές που αφορούν στην αγωγή του.(1,2)
Στην παρακάτω λίστα προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε ορισμένα χρήσιμα παραδείγματα ερωτήσεων προς τον Γιατρό, ιδιαίτερα για κάποιον που διαγνώστηκε πρόσφατα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
Ερωτήσεις Προς τον Γιατρό για τη λήψη Χρήσιμων Συμβουλών
Τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα; Τι “φταίει” που συνέβη;
Το πρώτο βήμα είναι να η λήψη έγκυρης ενημέρωσης για το τί είναι η πάθηση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Η ερώτηση σχετικά με τα αίτια της ασθένειας, μπορεί να μην έχει ακόμα σαφή απάντηση από τους επιστήμονες. Φαίνεται ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εκδήλωσή της. Όμως η ενημέρωση από τον Γιατρό θα βοηθήσει μεταξύ άλλων και στην ψυχοσυναισθηματική αποφόρτιση.
Υπάρχει θεραπεία; Ποιές είναι οι κατάλληλες επιλογές για μένα;
Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, οι επιστήμονες έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα σημαντικό εύρος επιλογών διαχείρισης της ασθένειας. Ο στόχος της αγωγής είναι σε γενικές γραμμές η επίτευξη μεγαλυτέρων διαστημάτων ύφεσης της νόσου: βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής.(1,2) Είναι κρίσιμο για τον Γιατρό σας να έχει στα χέρια του ένα πλήρες ιστορικό υγείας του πάσχοντα. Όσο περισσότερα γνωρίζει τόσο καλύτερα θα τον κατευθύνει, καθορίζοντας έναν εφικτό στόχο για την αγωγή.
Τι να περιμένω από παρενέργειες;
Είναι καλό να σημειώνονται οι πληροφορίες που θα παρέχει ο Γιατρός σχετικά με πιθανές παρενέργειες από τη λήψη της αγωγής. Με αυτό τον τρόπο θα αναγνωριστούν έγκαιρα τα συμπτώματα και ο Γιατρός θα ενημερωθεί άμεσα για το είδος και την έντασή τους.
Σε πόσο χρονικό διάστημα να περιμένω αποτέλεσμα από τη λήψη της αγωγής;
Ο Γιατρός θα επανεξετάσει την εξέλιξη της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (συνήθως τουλάχιστον 3 μήνες μετά την έναρξη) και την αποτελεσματικότητα της αγωγής που σας έδωσε.(1,2) Για να βοηθηθεί στην αξιολόγησή του, είναι καλό να γνωρίζει κάποιος το πώς αναμένεται σε αυτό το διάστημα να βιώσει την διαφορά στο είδος και την ένταση των συμπτωμάτων του. Μπορεί να φανεί χρήσιμη ακόμα και η καταγραφή σε ένα ημερολόγιο από τον πάσχοντα σχετικά με την εξέλιξη και την επίδραση που έχει αγωγή σε αυτόν.
Πώς μπορώ να διαχειριστώ το Στρες και τη Ψυχολογική επιβάρυνση;
Αν και μπορεί στην αρχή να φανεί δύσκολο, είναι σημαντική η έκφραση των συναισθημάτων που προκάλεσε η διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Καθώς πρόκειται για μια χρόνια πάθηση, η διαδρομή μιας καλής διαχείρισης δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά χρειάζεται υπομονή, επιμονή, και καλή ψυχολογική κατάσταση.(3) Σε αυτό θα συμβάλλει η ενημέρωση για τους τρόπους διαχείρισης του στρες και της διάθεσής. Επίσης, θα βοηθήσει η αναζήτηση συμβουλών από τον Γιατρό για άλλους ειδικούς (π.χ. Ψυχικής υγείας) και τις ομάδες υποστήριξης που μπορούν λειτουργήσουν ευεργετικά.
Μπορώ να κάνω Γυμναστική;
Παρόλο που στο παρελθόν οι οδηγίες ήταν μάλλον αποτρεπτικές, σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στα οφέλη της φυσικής άσκησης στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Όμως, επειδή κάθε ασθενής είναι μια διαφορετική περίπτωση, είναι απαραίτητο να ληφθούν από τον Γιατρό οι ακριβείς και εξατομικευμένες κατευθύνσεις, κατάλληλες για τον καθένα προσωπικά.(4)
Παίζει ρόλο η Διατροφή μου; Υπάρχει συγκεκριμένη Διατροφή που μπορεί να με βοηθήσει;
Φαίνεται ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, όπως και στην πλειονότητα των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων. Σε γενικές γραμμές η διατροφή που βασίζεται σε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης μπορεί να συμβάλλει ευεργετικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή, φαίνεται να συνεισφέρουν με τις ωφέλιμες δράσεις τους. Κατάλληλες διατροφικές οδηγίες μπορεί να παρέχει Γιατρός, αλλά και ένας εξειδικευμένος επιστήμονας, όπως ο Κλινικός Διατροφολόγος.(5,6)
Γνωρίστε το Lunqa
Το Lunqa, είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα που χάρη στην πρωτοποριακή του σύνθεση, μπορεί να συμπληρώσει και ενισχύσει τη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητα φλαβονοειδών φυτικής προέλευσης, της Λουτεολίνης, της Κουερσετίνης, και του Χαμομηλιού με Απιγενίνη. Φυσικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αναστολή της φλεγμονώδους αιτίας που προκαλεί τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και κατ’επέκταση στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Το Lunqa στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
Πηγές
- Sparks JA. Rheumatoid Arthritis. Ann Intern Med. 2019 Jan 1;170(1):ITC1-ITC16. doi: 10.7326/AITC201901010.
- Georgopoulou S, Prothero L, D’Cruz DP. Physician-patient communication in rheumatology: a systematic review. Rheumatol Int. 2018 May;38(5):763-775. doi: 10.1007/s00296-018-4016-2.
- Lwin MN, Serhal L, Holroyd C, Edwards CJ. Rheumatoid Arthritis: The Impact of Mental Health on Disease: A Narrative Review. Rheumatol Ther. 2020 Sep;7(3):457-471. doi: 10.1007/s40744-020-00217-4.
- Katz P, Andonian BJ, Huffman KM. Benefits and promotion of physical activity in rheumatoid arthritis. Curr Opin Rheumatol. 2020 May;32(3):307-314. doi: 10.1097/BOR.0000000000000696.
- Schönenberger KA, Schüpfer AC, Gloy VL, Hasler P, Stanga Z, Kaegi-Braun N, Reber E. Effect of Anti-Inflammatory Diets on Pain in Rheumatoid Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2021 Nov 24;13(12):4221. doi: 10.3390/nu13124221.
- Basu A , Schell J , Scofield RH . Dietary fruits and arthritis. Food Funct. 2018 Jan 24;9(1):70-77. doi: 10.1039/c7fo01435j.