Skip links
Πολύχρωμα φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως φράουλες και είδη μούρων, γύρω από ένα σημειωματάριο με το λογότυπο της whisper

Νευροπαθητικός πόνος: Καλύτερη Διατροφή – Λιγότερος Πόνος;

Αν ταλαιπωρείστε από νευροπαθητικούς πόνους, γνωρίζετε πως πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση για την οποία ο γιατρός σας έχει δώσει τις πιο κατάλληλες οδηγίες διαχείρισης. 

Εκτός όμως από την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή, γνωρίζετε πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τις καταστάσεις χρόνιων πόνων; Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι επιλογές μας επιδρούν στα επώδυνα συμπτώματα είτε ευεργετικά είτε επιβαρυντικά. Η διατροφή μάλιστα φαίνεται να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας.

Νευροπάθεια: Η Διατροφή ως Φυσικός Τρόπος Διαχείρισης

“Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου”. Η ρήση αυτή που ανήκει στον  πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής, Ιπποκράτη, αντανακλά τη θεραπευτική αξία που μπορεί να έχει η διατροφή. Αν και ενδεχομένως είναι πιο διαδεδομένη η αρνητική επίδραση που έχουν οι “κακές” διατροφικές συνήθειες στον οργανισμό μας, εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής. 

Όσον αφορά στο νευροπαθητικό πόνο, τρόφιμα που επιδεινώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά, ιδιαίτερα σε συχνή κατανάλωση, όπως τα λιπαρά, οι επεξεργασμένες τροφές, αλλαντικάτροφές πλούσιες σε ζάχαρη.

Αντίθετα, ένα πλάνο διατροφής που φαίνεται να είναι ευεργετικό – γενικότερα σε θέματα χρόνιων πόνων – βασίζεται σε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης και ακόρεστων λιπαρών (π.χ. τα ω3 λιπαρά οξέα)  και , χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (για παράδειγμα από το κόκκινο κρέας). Ουσιαστικά μιλάμε για τη λεγόμενη αντιφλεγμονώδη διατροφή που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη ουσιών με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις.

Επίσης ωφέλιμη στον νευροπαθητικό πόνο μπορεί να είναι η πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών (όπως Β9, B12, D), Μαγνησίου και Ψευδαργύρου.Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η εξατομικευμένη διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορα χρόνια θέματα υγείας, όπως και η νευροπάθεια.(1-6)

Θα μπορούσατε επομένως σε περίπτωση που σας ταλαιπωρούν οι χρόνιοι  νευροπαθητικοί πόνοι να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας, όπως είναι ο Κλινικός Διατροφολόγος. Εκείνος είναι ο πλέον κατάλληλος επιστήμονας για να σχεδιάσει μαζί σας ένα πλάνο διατροφής που εξυπηρετεί τις ανάγκες σας και μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά την εκάστοτε θεραπεία που λαμβάνετε από τον γιατρό σας.

Από τη Διατροφή στο Διατροφικό Συμπλήρωμα Lunqa

Αναφέραμε ήδη ότι η λήψη αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών συστατικών μπορεί να είναι σημαντικά ωφέλιμη στη Νευροπάθεια. Ενδεχομένως όμως, όπως και στην περίπτωση των βιταμινών, η λήψη τους μέσω της τροφής να μην επαρκεί ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού. Για την εκδήλωση της φαρμακολογικής  τους δράσης, για να επιδράσουν δηλαδή ευεργετικά στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε, μπορεί να χρειάζεται η λήψη τους από κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα.

Το Lunqa, ένα φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα, μπορεί να σας προσφέρει σημαντικά αυξημένη πρόσληψη ουσιών με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει τα φυτικά φλαβονοειδή, τη Λουτεολίνη, την Κουερσετίνη και Χαμομήλι με Απιγενίνη. Φυσικές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αναστολή των αιτιών που εμπλέκονται στην εκδήλωση και εξέλιξη της Νευροπάθειας: της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.(7) Λαμβάνοντας υπόψη και τις αναλγητικές και αγχολυτικές τους ιδιότητες, το Lunqa είναι ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό προϊόν που μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τους φυσικούς τρόπους διαχείρισης της Νευροπάθειας. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Περιφερική Νευροπάθεια: Η Φυσική Βοήθεια του Lunqa

Πηγές

  1. Philpot U, Johnson MI. Diet therapy in the management of chronic pain: better diet less pain? Pain Manag. 2019 Jul;9(4):335-338. doi: 10.2217/pmt-2019-0014.
  2. Bunner AE, Wells CL, Gonzales J, Agarwal U, Bayat E, Barnard ND. A dietary intervention for chronic diabetic neuropathy pain: a randomized controlled pilot study. Nutr Diabetes. 2015 May 26;5(5):e158. doi: 10.1038/nutd.2015.8. 
  3. Elma Ö, Brain K, Dong HJ. The Importance of Nutrition as a Lifestyle Factor in Chronic Pain Management: A Narrative Review. J Clin Med. 2022 Oct 9;11(19):5950. doi: 10.3390/jcm11195950. 
  4. Abdelrahman KM, Hackshaw KV. Nutritional Supplements for the Treatment of Neuropathic Pain. Biomedicines. 2021 Jun 13;9(6):674. doi: 10.3390/biomedicines9060674. 
  5. Vogiatzoglou A, Mulligan AA, Lentjes MA, Luben RN, Spencer JP, Schroeter H, Khaw KT, Kuhnle GG. Flavonoid intake in European adults (18 to 64 years). PLoS One. 2015 May 26;10(5):e0128132. doi: 10.1371/journal.pone.0128132.
  6. Basu P, Basu A. In Vitro and In Vivo Effects of Flavonoids on Peripheral Neuropathic Pain. Molecules. 2020 Mar 5;25(5):1171. doi: 10.3390/molecules25051171.
  7. Uddin MS, Mamun AA, Rahman MA, Kabir MT, Alkahtani S, Alanazi IS, Perveen A, Ashraf GM, Bin-Jumah MN, Abdel-Daim MM. Exploring the Promise of Flavonoids to Combat Neuropathic Pain: From Molecular Mechanisms to Therapeutic Implications. Front Neurosci. 2020 Jun 9;14:478. doi: 10.3389/fnins.2020.00478.