Skip links
κοπωση χρονιες παθήσεις 3 - Χρόνιες Παθήσεις και Κόπωση. Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα φλαβονοειδή του Lunqa; - Whisper

Χρόνιες Παθήσεις και Κόπωση. Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα φλαβονοειδή του Lunqa;

Σε φυσιολογικές συνθήκες η κούραση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν υποβάλλεται σε μια κατάσταση έντονης σωματικής ή/και πνευματικής δραστηριότητας. Όμως όταν κάποιος ταλαιπωρείται από ένα χρόνιο θέμα υγείας, αποτελεί ίσως ένα από τα πιο “ενοχλητικά” προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί. Μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και να επιδράσει αρνητικά στη ψυχική υγεία. Αν και οι έρευνες ακόμα δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα στους λόγους που προκαλούν τη χρόνια κόπωση, φαίνεται ότι η χρόνια φλεγμονή, ο πόνος και η ψυχολογική κατάσταση εμπλέκονται στους αιτιογενείς παράγοντες. 

Το Lunqa, είναι ένα πρωτοποριακό διατροφικό συμπλήρωμα με Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Χαμομήλι με Απιγενίνη. Αυτά τα φυτικά φλαβονοειδή παρουσιάζουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αναλγητικές, και αγχολυτικές δράσεις. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν επώδυνα συμπτώματα, άγχος, ή και διαταραχές διάθεσης. Πρόκειται λοιπόν για είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που μπορεί να συμβάλλει στην αναστολή παραγόντων που συμμετέχουν στην εκδήλωση της χρόνιας κόπωσης

Χρόνια Κόπωση: Σύμπτωμα ή Αποτέλεσμα μιας Χρόνιας Πάθησης;

Ο όρος κόπωση περιγράφει το αίσθημα εξάντλησης των σωματικών, πνευματικών, ή και ψυχικών μας δυνάμεων. Εκδηλώνεται με συμπτώματα κούρασης, υπνηλίας, μυϊκής αδυναμίας, και μειωμένης πνευματικής διαύγειας. Όταν εμφανίζεται παροδικά ως αποτέλεσμα μιας έντονης προσπάθειας, όπως για παράδειγμα η γυμναστική, αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Το σώμα μας στέλνει ουσιαστικά ένα μήνυμα ότι χρειαζόμαστε ανάπαυση ώστε να ανακάμψουν οι δυνάμεις μας και να αποκατασταθούν οι εξαντλημένοι ιστοί. 

Στην περίπτωση όμως της χρόνιας κόπωσης, μιλάμε για μια παθολογική κατάσταση, όπου η ανάπαυση δεν αρκεί για να βελτιώνει το αίσθημα της εξάντλησης. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διαρκεί για περισσότερο από 6 μήνες και οδηγεί στο αίσθημα αδυναμίας ακόμα και να εκπληρώσουμε καθημερινές δραστηριότητες και συνήθειες. 

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις συνοδεύονται αρκετά συχνά με την εκδήλωση συμπτωμάτων χρόνιας κόπωσης. Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και η Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου καταγράφονται ποσοστά εμφάνισης ακόμα και 50%. Μάλιστα φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ακόμα πλήρως αποτελεσματικές μέθοδοι να διαχειριστούμε το πρόβλημα.(1-4)

Για αυτό το λόγο οι επιστημονικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών που προκαλούν τη χρόνια κόπωση. Αν και δε μπορούμε με σαφήνεια να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η χρόνια κόπωση είναι σύμπτωμα ή συνέπεια της χρόνιας φλεγμονώδους πάθησης, γνωρίζουμε ορισμένους από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή.

  • Η ίδια η φλεγμονώδης πάθηση και τα επώδυνα συμπτώματα που τη συνοδεύουν: η χρόνια φλεγμονή συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση χρόνιας κόπωσης και ιδιαίτερα στην περίοδο έξαρσης της πάθησης. Οι αυξημένες μετρήσεις σε παράγοντες φλεγμονής, όπως οι κυτοκίνες TNF-α, IL-6, IL-8 έχουν συσχετιστεί με τα συμπτώματα κόπωσης και του πόνου. Φαίνεται πως αυτές οι ουσίες επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σχετίζονται με διαταραχές στην αίσθηση του πόνου και του ύπνου. Παράλληλα, ενδεχομένως να συμβάλλει και το αυξημένο οξειδωτικό στρες, όπως συμβαίνει και σε καταστάσεις “φυσιολογικής” κόπως.  Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση των παραγόντων φλεγμονής μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα χρόνιας κόπωσης.(1-3)
  • Η ψυχοπνευματική κατάσταση του ατόμου: διαταραχές διάθεσης, άγχος, ακόμα και κατάθλιψη είναι συχνά εκδηλώσεις σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις που συνοδεύονται και από τη χρόνια κόπωση.(1-3)
  • Ο τρόπος ζωής: το αυξημένο σωματικό βάρος, η μειωμένη σωματική/πνευματική δραστηριότητα, και το κάπνισμα ανήκουν σε ορισμένα από τους λόγους που μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση. (4)

Άλλες αιτίες είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως βιταμινών ή σιδήρου που σχετίζονται με την πάθηση. Επίσης, η χρόνια κόπωση μπορεί ενδεχομένως να προκύπτει και ως παρενέργεια της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής. 

Όλα τα παραπάνω μάλιστα φαίνεται ότι δεν αποτελούν ανεξάρτητες συνθήκες αλλά λειτουργούν ως σύνολα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αν μπορούσαμε να το σχηματοποιήσουμε κατά κάποιο τρόπο θα είχαμε το σχήμα της παρακάτω εικόνας.

Χρόνιες Ασθένειες και Κόπωση συσχέτιση - Χρόνιες Παθήσεις και Κόπωση. Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα φλαβονοειδή του Lunqa; - Whisper

Ο ρόλος του Lunqa στη Χρόνια Κόπωση

 Το Lunqa, είναι ένα διατροφικό συμπλήρωμα χρήσιμο σε περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων που μπορεί να συνοδεύονται από επώδυνα συμπτώματα και διαταραχές διάθεσης. 

Τα φλαβονοειδή Λουτεολίνη, Κουερσετίνη, και Απιγενίνη που περιέχει το Lunqa συμβάλλουν:

Με άλλα λόγια μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή κρίσιμων παραγόντων της χρόνιας κόπωσης που εκδηλώνεται στις χρόνια θέματα υγείας που χαρακτηρίζονται από τη φλεγμονή.

Το Lunqa χάρη στη πρωτοποριακή του σύνθεση συμπληρώνει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τη διαχείριση των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων και των συμπτωμάτων που προκαλούν. 

Πηγές

  1. Louati K, Berenbaum F. Fatigue in chronic inflammation – a link to pain pathways. Arthritis Res Ther. 2015 Oct 5;17:254. doi: 10.1186/s13075-015-0784-1.
  2. Pope JE. Management of Fatigue in Rheumatoid Arthritis. RMD Open. 2020 May;6(1):e001084. doi: 10.1136/rmdopen-2019-001084. 
  3. Nocerino A, Nguyen A, Agrawal M, Mone A, Lakhani K, Swaminath A. Fatigue in Inflammatory Bowel Diseases: Etiologies and Management. Adv Ther. 2020 Jan;37(1):97-112. doi: 10.1007/s12325-019-01151-w.
  4. Goërtz, Y.M.J., Braamse, A.M.J., Spruit, M.A. et al. Fatigue in patients with chronic disease: results from the population-based Lifelines Cohort Study. Sci Rep. 2021;11: 20977.