Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο Τρόπος Ζωής στην Πρόληψη και Διαχείριση της πάθησης
Ο τρόπος ζωής είναι λίγο πολύ γνωστό ότι επηρεάζει την υγεία μας, σωματική και πνευματική. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζουμε είναι ότι οι επιλογές στην καθημερινότητά μας μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην πρόληψη εκδήλωσης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ, τον πλέον συχνό τύπο άνοιας. Επίσης ωφέλιμος μπορεί να είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο θετικός ρόλος που μπορεί να παίξει η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής από τα πρώιμα στάδια διάγνωσης στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πως οι επιλογές μας σε βάθος χρόνου επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ;
Οι Επιβαρυντικοί Παράγοντες που δεν μπορούμε να Αλλάξουμε
Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί ακόμα για την επιστημονική κοινότητα ένα άλυτο γρίφο. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε ήδη αρκετά κομμάτια από το παζλ που συνθέτουν το πρόβλημα της πνευματικής έκπτωσης που εκδηλώνεται. Βασικοί παράγοντες είναι η ηλικία αλλά και γενετική προδιάθεση.
Μέσος όρος ηλικίας εκδήλωσης της νόσου είναι τα 65 έτη, με την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του οργανισμού να παίζει ρόλο. Ακόμα, η παρουσία ενός συγκεκριμένου πολυμορφισμού (παραλλαγής στο DNA) στο γονίδιο της απολιποπρωτεΐνης APOE, το χαρακτηρισμένο ως ApoE4, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ακόμα και στην παρουσία του θα εκδηλωθεί σίγουρα η πάθηση. Ακόμα και στις περιπτώσεις των ατόμων που φέρουν τις δύο παραλλαγές ApoE4, πρόκειται για μια προδιάθεση, που απαιτεί την παρουσία επιπλέον επιβαρυντικών παραγόντων για να φτάσουμε στην νευροεκφυλιστική νόσο.
Οι Παράγοντες που μπορούμε να Αλλάξουμε
Παλαιότερα η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέονταν κατεξοχήν με τους παράγοντες της γήρανσης και της γενετικής προδιάθεσης. Σήμερα, οι επιστήμονες τονίζουν τον καθοριστικό ρόλο που φαίνεται να παίζουν οι επιλογές στον τρόπο ζωής μας. Έτσι, το Αλτσχάιμερ τείνει να αναγνωριστεί ως μια πάθηση που μπορεί σε ακόμα και να προληφθεί, ή και να επιτευχθεί μια ενδεχόμενη πιο αποτελεσματική διαχείριση που θα είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Ας δούμε ορισμένους από τους παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν μέσα πρόληψης ή και διαχείρισης του Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της νόσου.
Διατροφικές συνήθειες: το μοντέλο Μεσογειακής διατροφής, που βασίζεται σε υψηλή κατανάλωση φυσικών και ανεπεξέργαστων τροφών, (φρούτων λαχανικών, οσπρίων), λιπαρών ψαριών και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, έχει αναγνωριστεί από τις επιστημονικές μελέτες ότι συμβάλλει – μεταξύ και άλλων θεμάτων υγείας – και στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ.
Φαίνεται ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες συνεισφέρουν και στην υγεία και καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου. Επίσης ωφέλιμος είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.
Φυσική άσκηση: ακόμα και ένας τακτικός περίπατος μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να συνεισφέρει στην καλύτερη υγεία των αγγείων που αποτελεί παράγοντα υγείας και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έτσι η φυσική άσκηση, αποτελεί μια από τις συστάσεις για την πρόληψη και διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πνευματική άσκηση: η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (διάβασμα, κοινωνικές συναναστροφές, επιτραπέζια παιχνίδια) είναι κλειδί για τη διατήρηση της πνευματικής ευεξίας.
Διακοπή του καπνίσματος: το κάπνισμα επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των αγγείων, κυρίως λόγω αυξημένου οξειδωτικού στρες. Η διακοπή του μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου.
Ακόμα φαίνεται ότι ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος και η διαχείριση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πνευματική ευεξία και να λειτουργήσουν ευεργετικά έναντι νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως το Αλτσχάιμερ.
Αντίθετα, χρόνια προβλήματα που έχουν αντίστροφη συσχέτιση με τα παραπάνω, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση, λειτουργούν επιβαρυντικά για τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης της νόσου είναι περίπου τα 65, οι πρώτες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο φαίνεται ότι ξεκινούν ακόμα και δύο δεκαετίες νωρίτερα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι επιβαρυντικοί παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής έχουν μακροχρόνια επίδραση.(1-3)
Φυσικός Τρόπος Ζωής: Ισχυρός Σύμμαχος Ενάντια και στο Αλτσχάιμερ
Πολλοί μάλλον θα αναγνωρίσουμε τις παραπάνω συστάσεις ως “τυπικές” για τη διατήρηση της γενικότερης υγείας του οργανισμού. Αυτό που δε γνωρίζαμε μέχρι σχετικά πρόσφατα είναι ο ρόλος που παίζουν στην πνευματική ευεξία και συγκεκριμένα τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι προσπάθειες των επιστημόνων στον τομέα της πρόληψης και έγκαιρης διαχείρισης της πάθησης έχουν ενταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Χαρακτηριστικές είναι οι διεθνείς μελέτες που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία επιστημόνων από διάφορες χώρες για τον προσδιορισμό των συστάσεων που θα οδηγήσουν σε ένα προκαθορισμένο μοντέλο οδηγιών (μελέτες FINGER, MAPT, ENLIGHTEN, SPRINT-MIND). Συγκεκριμένα έμφαση δίνεται στην προσέγγιση της “Ιατρικής Ακριβείας” (Precision Medicine), με εξατομικευμένη καθοδήγηση, ανάλογα με τους επιβαρυντικούς κινδύνους που φέρει καθένας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που έχει εντοπιστεί η γονιδιακή μετάλλαξη ApoE4 με μοριακές εξετάσεις.
Ο ρόλος του Lunqa ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ
Οι επιστημονικές έρευνες τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν αποκαλύψει την σημασία που έχει ο τρόπος ζωής στον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ. Επίσης, κρίσιμη για την επιβράδυνση εξέλιξης της πάθησης φαίνεται ότι είναι και η έγκαιρη παρέμβαση και υιοθέτηση συνηθειών που προάγουν τη γενικότερη υγεία στα πρώιμα στάδια διάγνωσης της πάθησης.
Δύο από τους αιτιογενείς παράγοντες παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αντίθετα, οι φυσικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της μελέτης για τον προστατευτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν.
Το Lunqa είναι ένα καινοτόμο φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα με τρία ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά φυτικής προέλευσης. Η Λουτεολίνη, η Κουερσετίνη, και το Χαμομήλι με Απιγενίνη, έχουν αναδειχθεί από τις επιστημονικές μελέτες για τις ωφέλιμες δράσεις που μπορούν να επιδείξουν σε χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Τα φλαβονοειδή του Lunqa μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο σύμμαχο τόσο στην πρόληψη, αλλά και στην προσπάθεια αναστολής εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ στα πρώιμα στάδια. Διαβάστε περισσότερα
Πηγές
- Serrano-Pozo A, Growdon JH. Is Alzheimer’s Disease Risk Modifiable? J Alzheimers Dis. 2019;67(3):795-819. doi: 10.3233/JAD181028.
- Crous-Bou M, Minguillón C, Gramunt N, Molinuevo JL. Alzheimer’s disease prevention: from risk factors to early intervention. Alzheimers Res Ther. 2017 Sep 12;9(1):71. doi: 10.1186/s13195-017-0297-z.
- Norwitz NG, Saif N, Ariza IE, Isaacson RS. Precision Nutrition for Alzheimer’s Prevention in ApoE4 Carriers. Nutrients. 2021 Apr 19;13(4):1362. doi: 10.3390/nu13041362.